Açlık grev


Mihalıççık İlçesi Koyunağılı Mahallesi’nde SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik işletmesindeki kömür madeninin işçileri, 5 gün önce haklarını alamadıkları gerekçesiyle grev başlattı. Madenin önünde oturma eylemi ile başlayan grev, yerin yüzlerce metre altında maden açlık greviyle devam etti.


Söz aldılar 


Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın Cumhurbaşkanı yardımcıları, milletvekilleri ve şirket yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonuç verdi. Yerin yüzlerce metre altındaki madene inen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, işçilerle birlikte dışarı çıktı.  Mağduriyetlerinin giderilmesi sözünü alan ve madenden çıkan işçiler, açlık grevlerine son verdi. Yeryüzüne çıkarak maden önünde beklemeye başlayan işçiler, kendilerine ikram edilen baklavayı ve kumanyayı yiyerek oturma eylemine başladı.


Hakkımızı alana kadar


Yaptıkları açlık grevinin ardından konuşan Ümmet Güleç, “Çok zor geçti, inşallah hakkımızı alacağız. Nasip böyleymiş, hayırlısı olsun, hakkımızı alıncaya kadar devam edeceğiz. 5 gün sonra güneş gördük, dünya varmış. Her insan bunu bilmez, dışarıdakiler bunu anlamaz. Anlayan anlar da anlayamayan bilemez” dedi.

Yer altı yer üstü gibi değil


Yer altında zorlu 5 gün geçirmelerinin ardından haklarını alamadıkları takdirde tekrar eylem yapacaklarını belirten Recep Akbıyık, “5 gün sıkıntılı geçti. Yer altı yer üstü gibi değil, çok farklı ve sıkıntılı. Aç, susuz, yorgun ve bitkin yarı yoldan işimize devam ettik . Başkanımız arkamızda olduğu sürece hakkımızı alırız. Hakkımızı alamazsak da tekrar eyleme hazırız. Güneşe hasret kaldık yani başka bir şey değil. Sadece güneş, güneşe 5 gün hasret kaldık” diye konuştu.


Madenciler öldüğü zaman anılmasın


Açlık grevini sonlandıran işçilerle birlikte madenden çıkan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yaptığı konuşmada, “Ülkeyi idare edenler bu meseleyi bir an evvel çözsünler. Yeteri kadar zaten sıkıntı çekiyoruz. Madenciler öldüğü zaman anılmasın. Depremde bizi methediyorlar. Süper işler yaptı madenciler. Oradaydım, madencilerin başındayım. Gittim geldim beraber. Hiç kimsenin giremediği yere bir dakikada girdiler. Öldüğümüz zaman bizim sayımızı saymasınlar. Ölmeden bize bir çare bulsunlar” dedi.


Şirket açıklama yaptı 


Öte yandan Doruk Madencilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Gelinen aşamada, yeraltı kömür madeni işçilerinin istihdamını mümkün kılacak kömür sahalarının tarafımıza devrinin gerçekleşmemesi nedeniyle zorunlu ücretsiz izin kullandırma gereği doğmuştur. Bu durum, sendika yöneticileri ile paylaşılmış, yeraltı maden işçilerinin ücretsiz izine zorunlu olarak ayrılacağı bilgisi verilmiştir. Çalışanların söz konusu tazminat alacaklarını da 6 eşit taksit şeklinde Ekim 2023 ayı itibariyle ödeneceği tarafımızca taahhüt edilmiştir” 
 


 

Editör: Sakarya Gazetesi