Anadolu Üniversitesi projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenecek Anadolu Üniversitesi projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenecek

Dünya Braille Günü’ne özel olarak düzenlenen etkinlikte konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Doğuş ve İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Dumlupınar yer aldı. Görme engelli bireylerin okuma-yazma, öğrenme, iletişim ve bir bakıma bağımsızlığının simgesi olan Braille yazının mucidi olan Louis Braille’in doğum günü olan 4 Ocak Dünya Braille Günü kapsamında toplandıklarına dikkat çeken Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Doğuş sözlerine şu şekilde devam etti:
“Dünya Braille Günü 90’lı yıllardan beri çeşitli organizasyonlar tarafından kutlanılan bir farkındalık günü fakat 2018’den beri Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından resmi olarak kutlanmaya başladı. Braille yazı, görme engelli bireylerin yalnızca okumak için değil bir iletişim birimi, bir bakıma bağımsız yaşamlarının dışa vurumudur. Bu nedenle toplum tarafından bilinirliği artması için ve özellikle öğretmen adaylarının bu yazıyı bilmesi ve farkında olması için bu gibi etkinliklerin yapılmasına ihtiyaç var. Biz Özel Eğitim Bölümü olarak ders veriyoruz fakat sadece kendi bölümümüze eğitim veriyorduk. 2024 bahar yarıyılı itibarıyla seçmeli bir Braille Okuma-Yazma dersi açıyoruz. Türkiye’de bunu yapan ilk fakülte, ilk özel eğitim bölümü biziz diğer özel eğitim bölümleri Braille dersi verecek eğitim üyesi bulamazken tüm fakülteye Braille dersi verecek durumdayız bunu da gururla belirtmek istedim.”

Editör: Sakarya Gazetesi