Venezuela’da halk Başkan Nicolas Maduro’nun kazandığı tartışmalı seçimlerden 10 ay sonra yeniden sandık başına gidiyor. Ülke genelinde kurulan 15 binden fazla sandık, yerel saatle 07.00’de açılırken, seçimlerde Ulusal Meclis’in 285 sandalyesi için 36 parti yarışıyor. Seçimlerde 24 eyalet valisi ve 260 bölgesel meclis üyesi de belirlenecek.

"Seçmenlerin yüzde 74,2’si, iktidardaki (PSUV) ve müttefiklerinin adaylarına oy verecek"

ABD’de uçak yerleşim bölgesine düştü: Çok sayıda ölü var
ABD’de uçak yerleşim bölgesine düştü: Çok sayıda ölü var
İçeriği Görüntüle

Anketlere göre 21 milyon seçmenden yalnızca üçte biri sandığa gitmeyi planlıyor. Venezuela merkezli araştırma şirketi Delphos tarafından 29 Nisan - 4 Mayıs tarihleri arasında ülke genelinde yapılan bir ankete göre, seçmenlerden yalnızca yüzde 15,9’u oy kullanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Bu seçmenlerin yüzde 74,2’si, iktidardaki Birleşik Sosyalist Venezuela Partisi (PSUV) ve müttefiklerinin adaylarına oy vereceğini söylerken, yüzde 13,8’i, seçimleri boykot etme çağrısında bulunan eski milletvekili Maria Corina Machado’yu dikkate almayan iki muhalefet lideriyle ilişkili adaylara oy vereceğini ifade etti.

"Boykot, Maduro’nun iktidar üzerindeki kontrolünü daha da artırmasına yol açar"

İki kez devlet başkanlığına aday olan Henrique Capriles’in öncülük ettiği muhalefet kanadı Machado’nun boykot çağrısını reddetti. Capriles, geçmişteki seçim boykotlarının yalnızca Devlet Başkanı Maduro’nun iktidar üzerindeki kontrolünü daha da artırmasına yol açtığını savunarak, "Oy kullanmalıyız. Bu bir direniş ve mücadele eylemidir" dedi.

Geçtiğimiz yıl seçimin ardından protestolar patlak vermişti

Venezuela’da geçtiğimiz yıl 28 Temmuz’da gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerinde Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE), Maduro’nun yüzde 51.2, muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez’in ise yüzde 44.2 oy aldığını duyurmuştu. Sandık çıkış anketlerinde ise Maduro’nun seçimi kaybettiği, Gonzalez’in seçimin galibi olduğu ifade edilmişti. Sonuçların açıklanmasıyla ABD, Avrupa Birliği ve bazı Latin Amerika ülkeleri, seçime ilişkin daha fazla veri paylaşılana kadar Maduro’nun kazandığı seçim sonuçlarını kabul etmediklerini açıklamıştı. CNE’nin, seçimin galibinin Maduro olduğunu açıklamasının ardından ülke genelinde protestolar patlak vermişti. Protestolarda 27 kişinin hayatını kaybettiği 2 bin 400 kişinin de gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Kaynak: İHA