Eskişehir'de kar yağışı başladı
Eskişehir'de kar yağışı başladı
İçeriği Görüntüle

Kamuoyunda sıkça dile getirilen “İstanbul depremi” tanımının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Eyidoğan, olası depremin İstanbul’un içinde değil, Marmara Denizi’nde meydana geleceğini söyledi.

Eyidoğan’a göre 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem, yalnızca İstanbul’u değil, Marmara’ya kıyısı olan 7 ila 10 ili doğrudan etkileyecek. Bu nedenle sürecin doğru adlandırılması gerektiğini belirten Eyidoğan, “Bu bir İstanbul depremi değil, Marmara depremidir” dedi.

Türkiye Geneli Etkilenecek

Marmara’da yaşanacak büyük bir depremin, bölgesel sınırları aşarak Türkiye’nin sosyal ve ekonomik yapısını da sarsacağını ifade eden Eyidoğan, etkilerin yalnızca yerel kalmayacağına dikkat çekti.

“Yıkım Sadece Fayla Açıklanamaz”

Depremin yıkıcılığında tek belirleyenin fay hattı olmadığını söyleyen Eyidoğan, zemin yapısı ve bina kalitesinin kritik rol oynadığını hatırlattı. “Faya uzak olup yıkılan, fayın içinden geçtiği halde yıkılmayan yerler var. Kahramanmaraş depremleri ve 1999 Gölcük depremi bunu açıkça gösterdi” dedi.

Hayati Uyarı: Yanlış Yerleşim, Yanlış İnşaat

Yanlış planlama, sıvılaşma ve heyelan alanlarına yerleşmenin büyük risk taşıdığını vurgulayan Eyidoğan, “Uygun olmayan zeminlerin imara açılması ve denetimsiz inşaat süreçleri bir araya geldiğinde, büyük depremlerde kurtuluş ümidi kalmıyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlara göre Marmara için zaman belirsiz olsa da risk net: Hazırlık, doğru planlama ve sağlam yapı hayati önem taşıyor.

Kaynak: Sakarya Gazetesi