CNN Türk canlı yayınında konuşan Bakan Yerlikaya, “Trafikte caydırıcılığı yükseltmek için kapsamlı bir reform paketini hayata geçiriyoruz” dedi.

Yeni düzenlemeye göre, hız yapan, makas atan, yarışa giren ya da ambulansa yol vermeyen sürücüler artık rekor cezalarla karşılaşacak.

Yaka Kameraları Tüm Birimlerde Devrede

Yerlikaya, polis ve jandarma ekiplerinin kullanacağı yaka kameralarının yıl sonuna kadar tüm birimlerde aktif olacağını açıkladı. Bu uygulamanın vatandaş ile güvenlik güçleri arasındaki iletişimi kayıt altına alacağını vurgulayan Bakan, “Kamera olan bölgelerde şikayet oranı yüzde 90 azaldı. Vatandaş kamerayı görünce daha dikkatli davranıyor” ifadelerini kullandı.

Yeni Cezalar: Hız, Makas, Yarış, Yol Vermeme

Yeni düzenlemeye göre:

Makas atanlara: 90 bin TL para cezası, 60 gün ehliyet ve araç bağlama cezası.

Hız sınırını aşanlara: 30 ila 90 gün arasında ehliyet geri alma.

Ambulans veya itfaiyeye yol vermeyenlere: 46 bin TL para cezası, 30 gün ehliyet iptali.

Yarış yapanlara: 46 bin TL ceza ve 2 yıl ehliyet geri alma.

Plaka üzerinde değişiklik yapanlara: 140 bin TL ceza ve 30 gün trafikten men cezası uygulanacak.

Eskişehir’de altyapı çalışmaları trafiği etkileyecek: Sürücülere uyarı!
Eskişehir’de altyapı çalışmaları trafiği etkileyecek: Sürücülere uyarı!
İçeriği Görüntüle

Yerlikaya, “2024 yılında trafik denetimlerini yüzde 50 oranında artırdık. Trafikte kural tanımazlığa artık tolerans yok” dedi.

“Gereği Yapıldı” Uygulaması Geliyor

Vatandaşlar, trafik ihlallerini görüntüyle e-Devlet üzerinden bildirebilecek. “Gereği Yapıldı” adı verilen yeni sistemle ihlallerin cezai işlemleri kamuoyuyla paylaşılacak. Böylece vatandaşın denetim sürecine aktif katılımı sağlanacak.

Takograf ve Taksimetre Zorunlu Hale Geliyor

Yeni trafik reformu kapsamında yük ve yolcu taşımacılığında takograf ve taksimetre kullanımı da zorunlu olacak. Ayrıca kırmızı ışıkta kazaya neden olan sürücülerin belgeleri 60 gün süreyle alınacak ve geri verilmeden önce psikoteknik değerlendirme uygulanacak.

Bakan Yerlikaya, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “Trafikte caydırıcılığı artırmak ve vatandaşlarımızın can güvenliğini korumak için kararlıyız. Gereken tüm adımları atıyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi