Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşen toplantıda alınan kararla ilgili yapılan açıklamada, Kasım ayında sınırlı bir artış gösteren enflasyonun, Enflasyon Raporu'nda belirtilen görünümle uyumlu seyrettiği ifade edildi.

ESKİ'de sosyal denge imzası ESKİ'de sosyal denge imzası

para-5

Açıklamada, yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin enflasyon baskılarını devam ettirdiği belirtilirken, aynı zamanda göstergelerin parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğini gösterdiği vurgulandı. Kurul, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendirdi.

Dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerdeki sürekli artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına destek sağlaması ve Türk lirası varlıklara olan güçlü talebin, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkıda bulunduğu ifade edilen açıklamada, bu çerçevede aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devam ettiği belirtildi.

para-1

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatma kararı aldı. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gereken parasal sıkılığın süreceği belirtilirken, aynı zamanda mikro- ve makro ihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların devam edeceği ifade edildi.

Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirlemeye devam edeceğini vurgularken, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kullanılacağı belirtildi. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceği konusunda kararlılık ifade etti.

Editör: Sakarya Gazetesi