Binlerce yıldan beri iskan edilen bu tarihi yerleşim, Ipek Yolu üzerinde konumlanan antik Anı Ören Yeri ve bölgedeki zengin arkeolojik kalıntılar ile dikkat çekmektedir.
Kültür varlıkları
Kültür varlıklarının korunması amacıyla 1959'da Vilayet Konağı'nda Müze Memurluğu kurularak başlayan süreç, bölgeden toplanan eserlerin artmasıyla 1964-1978 yılları arasında "Havariler Kilisesi" olarak da bilinen Kümbet Camii'nin müzeye dönüştürülmesiyle devam etmiş, sonunda 1978'de İstasyon mahallesinde inşa edilen modern müze binası 1981'de hizmete açılmıştır. Günümüzde Modern Kars Müzesi, arkeolojik, etnografik ve taş eserlerin sergilendiği önemli müzelerden biridir.
Zengin koleksiyon
Müzenin Arkeoloji Salonu, zengin koleksiyonuyla dikkat çeker. Paleolitik dönemden başlayarak Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu gibi farklı dönemlere ait eserlerin sergilendiği bu bölüm, taş el baltalarından dinozor kemiklerine, eski tunç çağı madeni eserlerden Urartu dönemi eserlerine kadar geniş bir yelpazede eserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Etnografi Salonu ise yöresel kültürü yansıtan çeşitli objelerle doludur. Yün dokuma aletleri, Osmanlı kaftanları, gümüş Kafkas kemerleri, el yazma eserler, mühürler, bakır mutfak kapları ve semaverler gibi 1254 etnografik eser, ziyaretçilere bölgenin zengin kültürel mirasını tanıma fırsatı sunar.
Özel vagon
Müzenin öne çıkan bir diğer özelliği de Kazım Karabekir Paşa'ya ait özel vagonun sergileniyor olmasıdır. 13 Ekim 1921'de Kars Antlaşması için şehre gelen Rus generalleri tarafından hediye edilen beyaz vagon, Kazım Karabekir Paşa'nın Kars - Erzurum arasında özel bir vagon olarak kullanıldığı dönemi yansıtmaktadır. 13 metre uzunluğundaki vagonun iç mekanı, salon, dinlenme odası, yemek odası ve banyo kısımlarını içermektedir.
Kars Müzesi, ziyaretçilere tarih, arkeoloji ve etnografi alanlarında zengin bir deneyim sunmaktadır.