M.Ö. V. ve IV. yüzyıllar arasında ise Karabük bölgesi, Pers egemenliği altında kalmıştır. Bölge, M.Ö. 64 tarihinden itibaren ise Romalıların egemenliği altına girmiştir.

Karabük: Birçok yerleşim noktası

X. yüzyılda, yaşanan toplumsal ve iktisadi bunalım nedeniyle meydana gelen göçler sonucunda Anadolu'da nüfusun azaldığını gören Bizans yönetimi, Avrupa kökenli kavimlerin yanında Hristiyanlığı kabul etmiş savaşçı Türk topluluklarını da Anadolu'ya yerleştirmek zorunda kalmıştır. Bu iskan hareketi, Bizans'ın bir devlet politikası haline gelmiş ve Eskipazar ile Eflani'nin birçok yerleşim noktasının Türkleşmesine neden olmuştur.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu Süleyman Şah'ın komutanlarından biri olan Emir Karatekin, 1082 tarihinde Çankırı'yı fethettikten sonra, Karabük çevresindeki kentlere yönelmiş ve 1084 tarihinde Eflani ile Safranbolu'yu ele geçirmiştir. Safranbolu ve çevresi, 1416 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir. Karabük Köyü ise Candaroğulları döneminden itibaren kurulu olan köyler arasında yer almıştır.

Karabük, Batı Karadeniz bölümünde, Araç ve Soğanlı Çaylarının birleşerek Filyos Çayı'nı oluşturduğu noktada konumlanmıştır. İlk zamanlarda Safranbolu ilçesine bağlı 13 haneli bir köyaltı yerleşim birimi olarak var olan Karabük, Ankara-Zonguldak Demiryolu üzerinde küçük bir istasyon konumundayken, sanayileşme süreciyle birlikte önemli bir merkez haline gelmiştir.

Topkapı Sarayı’nın 300 yıllık iki büyük saati restore ediliyor Topkapı Sarayı’nın 300 yıllık iki büyük saati restore ediliyor

1930'larda Türkiye'de başlatılan sanayileşme hamlesi kapsamında, öncelikli sektör olarak belirlenen Demir-Çelik Endüstrisi'nin tesislerinin kurulabilmesi için yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda, limanı olan bir merkezin daha uygun olacağı tespit edilmiş, ancak güvenlik tedbirleri sebebiyle Karabük İstasyonu yakınındaki bataklık alan tercih edilmiştir. 3 Nisan 1937'de temeli atılan fabrika, 6 Haziran 1939'da faaliyete geçmiştir. Bu süreçte nüfus yoğunluğu artmış, 25 Haziran 1939'da belediye teşkilatı kurulmuştur. Safranbolu ilçesine bağlı bir bucak olan Karabük, 3 Mart 1953 tarihinde 6068 Sayılı Kanunla Zonguldak İline bağlı bir ilçe haline gelmiştir.

Karabük, 6 Haziran 1995 tarihinde 22305 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı'dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak'tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye'nin 78. ili olmuştur.

Editör: Sakarya Gazetesi