Orta Tunç Çağı'nda (M.Ö. 2000-1500), bölge, Suriye ve Mezopotamya'yı Kapadokya ile Anadolu'nun diğer bölgelerine bağlayan önemli kervan yollarının kavşağında yer almıştır. Markasi (Maraş), Hititlerin dağılma döneminde kurulan Hitit devletlerinden Gurgum'un merkezi olarak önem kazanmıştır. Gurgum kent devleti, zaman içinde Urartu ve Asurlulara bağlanmıştır.

Kahramanmaraş: Yüzyılılara boyunca değişen yönetimler

İ.Ö. 7. yüzyılda Kimmer ve İskit istilasına uğrayan Markasi, bu yüzyılın sonunda Medlerin, İ.Ö. 6. yüzyılda ise Perslerin yönetimine girmiştir. Uzun yıllar boyunca Perslerin Kappadokia Satraplığı sınırları içinde kalan kent, İ.Ö. 333'te Makedonyalıların eline geçmiştir. Kappadokialıların Makedonya yönetimine karşı ayaklanmasıyla bağımsızlığını ilan eden Pers kökenli Ariarathes'in kurduğu Kappadokia Krallığı, daha sonra Pontus devletine bağlı hale gelmiştir.

Markasi, Roma döneminde Romalı komutan Lucullus'un kısa süreli bir krallık kurmasına rağmen, Pompeius tarafından İ.Ö. 64'te tekrar Roma topraklarına katılmıştır. Romalılar, kente Caligula'nın onuruna "Germanikeia" adını vermiştir. Germanikeia, Sasani İmparatorluğu'nun birçok saldırısına maruz kalmış ve Bizans döneminde "Marasion" olarak adlandırılmıştır. Marasion, 1079'da Urfa Haçlı komutanlığına bağlanmış, 1103'te ise Selçuklular'ın eline geçmiştir. Daha sonra kentte Danişmendli, Haçlılar, Kilikya Krallığı, Eyyubiler ve Memlükler hüküm sürmüştü

Eriğin faydaları: Lezzetiyle sağlığınıza katkı sağlayan muhteşem meyve! Eriğin faydaları: Lezzetiyle sağlığınıza katkı sağlayan muhteşem meyve!

1339'da Dulkadiroğulları'nın yönetimine giren Maraş, 16. yüzyıl başlarında Osmanlı topraklarına katılmış ve 1522'de Zulkadiriye Eyaleti'ne bağlanmıştır. Eyaletin adı, 1831'de Maraş olarak değiştirilmiştir. 1898'de Halep vilayetine bağlı bir sancak merkezi olan Maraş, Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasıyla 22 Şubat 1919'da İngiliz işgali altına girmiştir. İngilizler, kısa bir süre sonra Musul'u bırakarak Anadolu'nun güney kesiminden çekilmişlerdir.

İşgale karşı düzenlenen Ulu Camii mitinginin ardından 30 Ekim 1919'da Fransız birlikleri Maraş'a girmiş, ancak işgalci Fransızlar ve onlarla işbirliği yapan Ermenilere karşı Sütçü İmam'ın önderliğindeki silahlı direniş geniş halk desteği bulmuştur. Direnişi örgütlemek amacıyla 29 Kasım 1919'da Maraş Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur. Araplar ve harabe çatışmalarıyla 21 Ocak 1920'de başlayan Maraş kent savaşları, sonunda Fransızları çekilmeye zorlamıştır.

Kurtuluş Savaşı sırasında gösterilen halk direnişi nedeniyle şehre TBMM tarafından 5 Nisan 1925'te İstiklal Madalyası verilmiş ve 7 Şubat 1973'te adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

Editör: Sakarya Gazetesi