1975 yılında, şu anki konumunu temsil eden Azerbaycan Bulvarı'ndaki binasına taşınarak faaliyetine devam etmiştir.1977 yılında başlayan bir dönüşüm süreci sonucunda, Kahramanmaraş Müzesi'nin temeli atılmış ve bu süreç 2012 yılında tamamlanarak müze, ziyaretçilere yeniden kapılarını açmıştır.

Müze envanteri

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, envanterinde 30.000 eseri barındırmaktadır ve şu anda hizmet verdiği binada, yedi adet teşhir salonu, birer adet eğitim ve çok amaçlı toplantı salonu ile bahçe teşhir ve çevre düzeni sunmaktadır.

Müzenin öne çıkan bölümlerinden biri Antik Fil Sergi Salonu'dur. Burada, Kahramanmaraş İli, Türkoğlu İlçesi'nde Gâvur Gölü Bataklığı'ndan çıkarılan ve tarihi M.Ö. 1400'lü yıllara uzanan 2 adet antik fil iskeleti sergilenmektedir.

Ayrıca, Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu da dikkat çekicidir. Bu alanda, Merkez, Tekir Kasabası, Yukarı Döngel Köyü'nde yer alan ve 2007 yılından beri kazısı devam eden Direkli Mağarası'nın ve kazı alanının birebir canlandırması yapılmıştır.

Zengin koleksiyonu

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, zengin koleksiyonu, modern teşhir salonları ve etkileyici sergi alanları ile ziyaretçilerine tarih ve kültürle dolu bir deneyim sunmaktadır. Müze, 2012 yılında yapılan yenileme çalışmalarıyla modern bir vizyonla tekrar hizmete girmiş ve bu tarihi kentteki kültürel mirası yaşatma misyonunu sürdürmektedir.

Domuztepe Höyük Canlandırma ve Kazı Sergi Salonu, Kahramanmaraş İli'nde Pazarcık İlçesi, Emirler Köyü'nde bulunmaktadır. Tarihi M.Ö. 7000-5000 yıllarına uzanan Domuztepe Höyüğü ve Kazı Alanı, alanda elde edilen bulguların ışığında teşhir salonunda birebir canlandırma ile ziyaretçilere sunulmaktadır.

Çevre bölgeler

Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu, Maraş Kalesi ve çevresindeki bölgelerde bulunan çeşitli eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Maraş Aslanı, Tanrı heykelleri, Merkez Mağralı, Yörükselim Mahallesi'nde bulunan ziyafet sahnelerini anlatan steller ve çeşitli köylerde bulunan Gurgum Krallığını yansıtan örnekler olan stel ve heykeller, Hitit ve Geç Hitit Eserleri Sergi Salonu'nda sergilenmektedir.

Mozaik Sergi Salonu, Germanicia Antik Kenti'ne ait olan ve 2000 yılında tespiti yapılarak 2001 yılında gerçekleştirilen kurtarma kazısı sonucunda Müze'ye taşınan Roma Dönemi taban mozaiki ile Kahramanmaraş Çağlayancerit ilçesinden getirilen taban mozaiklerine ev sahipliği yapmaktadır.

Sergi salonu

Taş Eserler Sergi Salonu, büyük bir bölümünde mezar stelleri, lahitler ve pişmiş toprak mezar tipleri gibi çeşitli taş eserleri sergilemektedir.

Asırlara meydan okuyan tarihi eserlerin sağlamlık sırrı Asırlara meydan okuyan tarihi eserlerin sağlamlık sırrı

Kronolojik Arkeolojik Eser Sergi Salonu, Paleolitik dönemden başlayarak Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Demir, Grek, Roma ve Bizans Dönemlerine kadar uzanan bir kronoloji ile günlük hayatta kullanılan araç-gereçleri sergilemektedir. Bu salon, ziyaretçilere zaman içindeki kültürel ve teknolojik evrimi deneyimleme fırsatı sunmaktadır.

Editör: Sakarya Gazetesi