Belkıs/Zeugma, Gaziantep'in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda bulunan bir antik kenttir. Bu şehir, Büyük İskender'in generallerinden I. Selevkos Nikator tarafından MÖ 300 yılında kurulmuştur. İskender'in Fırat Nehri'ni geçtiği noktada, Selevkeia Euphrates adıyla bir şehir kuruldu ve bu şehrin karşısına, I. Selevkos Nikator'ün eşi Apama'nın adıyla ikinci bir şehir inşa edildi. Bu iki şehir, bir köprü ile birbirine bağlandı. MS 31'den sonra ise Roma'ya bağlı hale gelerek adı "Zeugma" olarak değiştirildi.

Kamuda çalışma sistemi değişiyor mu? Kamuda çalışma sistemi değişiyor mu?

Zeugma Örenyeri (1)

Zeugma, Roma Dönemi'nde büyük bir zenginliğe sahip oldu ve özellikle sanat alanında büyük ilerlemeler kaydetti. Ancak MS 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur, Zeugma'yı ele geçirip tahrip etti. Bu olaydan sonra Zeugma, eski ihtişamını geri kazanamadı.

Zeugma Örenyeri (2)

Özellikle Roma döneminde, Zeugma'daki zengin villaları süsleyen mozaik döşemeler dünya çapında ün kazandı. Bu mozaikler, Zeugma'nın gerçek bir mozaik şehri olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Zeugma kazıları sırasında ortaya çıkarılan bullalar (mühür baskı), Gaziantep'e ve Türkiye'ye dünya rekoru kazandıran özelliklerden biridir.

20170213090050789_Ali Murat CORUK G_ANTEP Mayis 2015 772 (2)(1)

Zeugma Antik Kenti'ne Gaziantep'in Nizip ilçesinin Belkıs Merkez Mahallesi'ne giden araçlarla ulaşabilirsiniz.

Editör: Sakarya Gazetesi