Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) taslağına dayanan bu proje ile aboneler, cep telefonları üzerinden birçok işlemi kolayca gerçekleştirebilecek.

Marketlerde yeni dönem: Kasasız alışveriş işlemi başlıyor! Marketlerde yeni dönem: Kasasız alışveriş işlemi başlıyor!

Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), akıllı elektrik sayaçları aracılığıyla Türkiye genelindeki elektrik dağıtım sisteminde devrim yaratacak. Bu sistem, elektrik tüketim verilerinin doğrulanıp saklanmasını ve sayaçlar ile merkezi yazılım arasında iki yönlü haberleşmeyi mümkün kılacak.

Önemli bir detay olarak, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmişe dönük verilerini takip etmeyi sağlayacak bir mobil uygulama geliştirmek için hazırlıklara başladı. Bu uygulamanın 1 Haziran 2024 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor ve kullanıcıların elektrik tüketim verilerini daha kolay ve detaylı bir şekilde izlemelerine olanak tanıyacak.

Elektrik dağıtım şirketleri de bu dönüşüme uyum sağlamak için harekete geçti. EPİAŞ'a gerekli verileri sağlayacak altyapıyı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar oluşturmaları gerekecek. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ise 1 Ocak 2025 tarihine kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi’ni yayımlayarak dağıtım şirketlerine yol gösterecek.

Son olarak, dağıtım şirketleri, belirlenen tarihlere uygun hareket ederek Merkezi Haberleşme Yazılımı'nı kuracak ve 1 Ağustos 2025 tarihine kadar uzaktan okuma yapılabilen tüm sayaçların verilerini bu yazılımla entegre edecekler.

Kaynak: Haber Merkezi