26 Mayıs 2015’te Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescillenen Pazaryeri Boncuğu, kılçıksız yapısı, belirgin dane görünümü ve koyu yeşil parlak rengiyle öne çıkıyor. Özellikle İstanbul, Bursa ve Eskişehir gibi büyük şehirlerde yoğun talep gören fasulye, pazarlarda marka değeri kazanmış durumda.

Fırtına öncesi sessizlik: Benzin, Motorin ve LPG’de son durum
Fırtına öncesi sessizlik: Benzin, Motorin ve LPG’de son durum
İçeriği Görüntüle

İlçede yaklaşık 120 üretici tarafından 1.350 dekar alanda yetiştirilen ürün; sadece ilçe merkezinde değil, Dereköy, Kınık, Arapdede, Günyurdu, Gümüşdere, Küçükelmalı, Bozcaarmut ve Karaköy köylerinde de üretiliyor. Her yıl ortalama 1.000 ton taze fasulye elde ediliyor. Nisan sonu ile Mayıs başında ekimi yapılan ürünün hasadı ise temmuz ortasında başlayıp sonbahara kadar devam ediyor.

İl Müdürü Çetin Ayvalık, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Pazaryeri Boncuk Fasulyesi, hem üreticimize hem de ilimize önemli bir katma değer sağlıyor. Bu ürünün marka değerinin korunması ve yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam edecek. Üretimde emeği geçen tüm çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum."

Kaynak: İHA