Malzemeler:
1-1 kg taze hamsi
2-Yarım demet taze maydanoz
3-2 su bardağı kaliteli pilavlık pirinç
4-2 yemek kaşığı kuru üzüm
5-2 yemek kaşığı çam fıstığı
6-2 adet büyük boy soğan
7-1 çay bardağı naturel zeytinyağı
8-4 su bardağı sıcak tavuk suyu
9-2 yemek kaşığı tereyağı
10-Tuz ve karabiber (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
1-Hamsilerin baş ve kılçıklarını temizleyin, yıkayın ve üzerlerine hafifçe tuz serperek suyunu süzmesi için bir kenara bırakın.
2-İnce doğranmış soğanları ve çam fıstıklarını geniş bir tencerede zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.
3-Yıkanmış pirinçleri ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar kısık ateşte kavurun.
4-Üzerine kuru üzümü ekleyin, karıştırın ve sıcak tavuk suyunu ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırabilirsiniz.
5-Tencerenin kapağını kapatın ve pilav suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin (yaklaşık 20 dakika).
6-Ayrı bir tavada tereyağını eritin. İnce doğranmış maydanozu ekleyin ve karıştırın.
7-Pişmiş olan pilava tereyağlı maydanozu ekleyip karıştırın. Pilavı demlenmeye bırakın.
8-Geniş bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Hamsileri, sırt kısımları tepsiye gelecek şekilde düzenleyin.
9-Hazırlanan pilavı hamsilerin üzerine dökün, tepsinin kenarlarına yerleşen hamsilerin dış kısımlarını pilavın üzerine kapatın.
10-Geri kalan hamsileri, sırt kısımları yukarı bakacak şekilde pilavın üzerine yerleştirin.
11-Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirin.
12-Sıcak servis yapmadan önce, folyoyu açarak hamsi pilavını servise hazır hale getirin.
Bu hamsili pilav tarifi, deniz ürünleri sevenler için harika bir alternatif olacaktır.
Afiyet olsun!