Malzemeler:

1-1 kg taze hamsi
2-Yarım demet taze maydanoz
3-2 su bardağı kaliteli pilavlık pirinç
4-2 yemek kaşığı kuru üzüm
5-2 yemek kaşığı çam fıstığı
6-2 adet büyük boy soğan
7-1 çay bardağı naturel zeytinyağı
8-4 su bardağı sıcak tavuk suyu
9-2 yemek kaşığı tereyağı
10-Tuz ve karabiber (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

1-Hamsilerin baş ve kılçıklarını temizleyin, yıkayın ve üzerlerine hafifçe tuz serperek suyunu süzmesi için bir kenara bırakın.

2-İnce doğranmış soğanları ve çam fıstıklarını geniş bir tencerede zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.

3-Yıkanmış pirinçleri ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar kısık ateşte kavurun.

4-Üzerine kuru üzümü ekleyin, karıştırın ve sıcak tavuk suyunu ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırabilirsiniz.

5-Tencerenin kapağını kapatın ve pilav suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin (yaklaşık 20 dakika).

6-Ayrı bir tavada tereyağını eritin. İnce doğranmış maydanozu ekleyin ve karıştırın.

7-Pişmiş olan pilava tereyağlı maydanozu ekleyip karıştırın. Pilavı demlenmeye bırakın.

Kalp şeklindeki köy Kalp şeklindeki köy

8-Geniş bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Hamsileri, sırt kısımları tepsiye gelecek şekilde düzenleyin.

9-Hazırlanan pilavı hamsilerin üzerine dökün, tepsinin kenarlarına yerleşen hamsilerin dış kısımlarını pilavın üzerine kapatın.

10-Geri kalan hamsileri, sırt kısımları yukarı bakacak şekilde pilavın üzerine yerleştirin.

11-Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirin.

12-Sıcak servis yapmadan önce, folyoyu açarak hamsi pilavını servise hazır hale getirin.

Bu hamsili pilav tarifi, deniz ürünleri sevenler için harika bir alternatif olacaktır.

Afiyet olsun!

Editör: Sakarya Gazetesi