En başarılı liseler açıklandı! İşte Türkiye genelindeki okullar! En başarılı liseler açıklandı! İşte Türkiye genelindeki okullar!

Türkiye’nin başkentti olan Ankara, birçok tarihi mekanları ve parkları, modern yapıtlarıyla öne çıkar. Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dolu bir şehirdir. Ankara, aynı zamanda modern alışveriş merkezleri, canlı sokaklarıyla da ziyaretçilere keyifli bir gezi deneyimi sunuyor. İç Anadolu Bölgesi’nin kalbinde yer alan bu şehir, hem tarihi hem de modern yönleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

Anıtkabir

Anıtkabir’de tören alanından Anıt bloğuna doğru bakıldığında, sağda yer alan Misak-ı Millî Kulesi’nin kapısından girilen müze, 2001 yılında Anıtkabir Komutanlığı’nın hazırladığı proje doğrultusunda, Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu şeref salonunun altında bulunan yaklaşık 3 bin metrekarelik sütunlu alanın da eklenmesine karar verilmiştir. Bu projenin hayata geçmesiyle müze 5 bin 200 metrekarelik sergi alanına ulaşmıştır. 26 Ağustos 2002 tarihinde yeni eklenen bölümleriyle birlikte devlet töreniyle açılan müze bu tarihten itibaren, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi adını almıştır.

Ankara Kalesi

Ankara’nın sembollerinden biri olan Ankara Kalesi’nin tarihi, kent tarihi kadar eskidir. Galatların Ankara’ya yerleşmesi sırasında var olan ve Romalılar döneminde onarım gören kalenin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. İç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşan kalenin iç surları, 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştr.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Ulus'ta “Atpazarı” olarak adlandırılan semtte, Ankara Kalesi’nin dış duvarının güneydoğu kıyısında yeni işlev verilerek düzenlenmiş iki Osmanlı binasından oluşmaktadır. Bu yapılardan biri Mahmut Paşa Bedesteni diğeri Kurşunlu Han’dır.

Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi 2005 yılında ziyarete açılmıştır. Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi tarihi Çengelhan ve Safranhan olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un iş hayatına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkâna da ev sahipliği yapan Çengelhan, 2003-2005 yılları arasında gerçekleştirilen restorasyon çalışmasında aslına uygun olarak yeniden yapılandırılmıştır. 

TBMM Cumhuriyet Müzesi

1923 yılında mimar Vedat Tek (1873-1942) tarafından CHP Mahfeli olarak tasarlanan ve inşa edilen bu bina işlevi değiştirilerek meclis olarak kullanılmıştır. Bodrum üzerine iki katlı olan bu yapının iç bölümleri, iki kat boyunca yükselen ortadaki meclis salonunun üç kenarına dizilmişlerdir. Girişten sonra enine uzanan, iki ucunda merdivenlerin yer aldığı geniş geçit, Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı bir tavanla örtülmüştür.

Gençlik Parkı

Altındağ İlçesi'nin Ulus Semti'nde bulunan gençlik parkı, Ankara'nın tarihi parklarından biridir. Cumhuriyet‘in ilk yıllarında Ankara‘nın planını yapmak üzere davet edilen Hermann Jansen, Gençlik Parkı‘nı çağdaş bir eğlence-dinlence mekânı olarak tasarlamıştı.Ankara mutfağına ait eski ve köklü bir yemek. Yerel yemeklerden biri olan bu lezzet, genellikle etli ve sebzeli bir pilav veya şehriye yemeği olarak hazırlanır.

Beypazarı Kurusu

Beypazarı Kurusu, enerji değeri olan vitaminler ve mineral maddelerce zengin bir peksimet türüdür. Nem oranının az olması nedeni ile uzun süre saklananiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi