Pera Müzesi Oditoryumu’nda dün düzenlenen ödül töreni Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in açılış konuşmasıyla başladı. 
Türenç, "“3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğünü buruk kutluyoruz. Basının üstündeki baskılar ve yasaklamalar sürüyor. Gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalar devam ediyor. Ulusal basın kadar, Anadolu basınının da bu korku, yıldırma, sansürleme çabalarıyla önü kesiliyor. Türkiye dünya basın özgürlüğü endeksinde, hak etmediği en alt sıralarda bulunmaya devam ediyor. Tüm bunlara ek olarak iş bulamayan gazeteci sayısı 11 bini aştı, mesleki istihdam olarak çok daraldı" dedi. 

Afetlere yönelik eğitim programı: Özel bireylere yönelik! Afetlere yönelik eğitim programı: Özel bireylere yönelik!

Whatsapp Image 2024 05 02 At 15.48.08

Konferans verdi 

Törende Prof. Yaman Akdeniz de ‘İnternet Sansürlerinin Basındaki Yıkıcı Etkisi’ konulu bir konferans verdi. Yaman Akdeniz, yeni uygulamalarla önü açılan internet sansürleri ile basının hafızasının silindiğini anlattı. Akdeniz, ifade özgürlüğü ve Türkiye’deki uygulamalardan da örnekler verdi ve bu durumun basının önündeki engeller olduğunu söyledi.

Whatsapp Image 2024 05 02 At 15.49.26
Daha sonra gazeteci Ferit Demir’e “Basın Konseyi, basın Özgürlüğü Ödülü”, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç tarafından verildi. Ferit Demir yaptığı konuşmada, Anadolu’da gazeteci olmanın zorluklarını anlattı.  Demir, “Aba bütün zorluklara rahmen bu mesleği yapmaya devam edeceğiz” diye ekledi.
Törene İstanbul Valisi Davut Gül, Şişli Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya ve çok sayıda gazeteci, akademisyen, siyasetçi ve STK temsilcilerinin yanısıra Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri de katıldı.

Ödülün gerekçesi  

Gazeteci Ferit Demir, 2023 yılı şubat ayında Kahramanmaraş merkezli 11 ilde on binlerce cana mal olan deprem sırasında, günlerce olay mahallinde kalarak yaşananları aktardı. Resmi makamlardan önce kamerasıyla olay yerinden ekran başındaki milyonlarca kişiye faciayı bütün boyutlarıyla aktarmayı başardı ve kurtarma çalışmalarına katkı sağladı. Ferit Demir, bu yılın başlarında da Erzincan’ın İliç İlçesinde yaşanan maden faciasında gazeteciliğin tüm gereklerini yerine getirerek, her gün toplumu bilgilendirdi. Resmi makamların gereksiz ve aşırı tepkilerine rağmen, günlerde alanda kalarak gazetecilik faaliyetlerini aksatmadı, her gelişme onun ağzından Türkiye’ye ulaştı.
Ve Elazığ’daki iki okulda yaşanan kız öğrencilere yönelik istismar olayını da ekranlara taşıdı, faillerin yakalanmasını sağladı. Yok edilmekle karşı karşıya bırakılan Anadolu basının gücünü göstermek adına, gazeteciliğin tüm değerlerini kullanarak sahada başarıya ulaştı. Yerel basının, ulusal basının lokomotifi olduğu gerçeğini kanıtlayarak, yıllardır başarılı haberleriyle yılmadan ve etik değerlerden taviz vermeden çalıştı. Ferit Demir hem ulusal hem yerel basını, halkın haber alma hakkını kullanmasına büyük katkılar sağlamaya, Halk TV’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge muhabiri olarak devam etmekte.


 

Editör: Sakarya Gazetesi