SÖYLEŞİ: FERİT OKTAŞ
Her ne kadar Birsen Kebap-Pide adıyla ünlenmiş olsa da sıradan kebapçı olmanın çok ötesinde kendini aşmış ve çok çeşitli, zengin sulu yemek menüsüyle müşteri memnuniyetini kanıtlamış aile ve grupların tercih ettiği bir lokantadır burası...
1969 yılında kurulduğu günden bugüne Birsen Ailesi’nin işletmeciliğinde devam eden ve günümüzde üçüncü kuşağın yönettiği Birsen Kebap, Eskişehir’de lezzet düşkünlerinin mutlaka uğradığı şık bir mekan olarak tanıyorduk zaten.
Foto: Kurucu Selahattin Birsen
Bu nezih mekana merhaba diyerek ziyaret ettik. Birsen Kebap’ın ikinci kuşak işletmecisi Mustafa Birsen, yenilikçi ve başarılı girişimci kişiliği ile tanıdığımız ve takdir ettiğimiz samimi bir arkadaş olarak bende iz bırakmıştır hep. Lokantaya girdiğimizde Mustafa Birsen'in her zamanki sıcak karşılamasına ve samimi konukseverliğine maruz kaldık yine. Deneyimlerime dayanarak her zaman şu sözü söyledim. “Eğer tebessüm etmesini bilmiyorsan ve samimiyetini sinerji olarak karşındakine yansıtamıyorsan, hep asık suratınla iletişim kuruyorsan esnaflık yapamazsın arkadaş. Hele lokantacı dükkanı açmaya hiç kalkışma..” Başarılı ve sevilen esnaf olmanın temel sırrı burada yatıyor bence... Çünkü Mustafa Birsen gibi güler yüzlü, samimi, çalışkan ve yenilikçi esnaf örneklerinin kendi mesleklerinde hep başarılı olduklarına çok tanık olmuşumdur.
Mustafa Birsen ile keyifli sohbetimizi sürdürürken yanımıza gelen üçüncü kuşak genç Sinan Birsen’le de tanıştık. Zaten Mustafa Birsen tüm işletmenin sorumluluğunu oğlu Sinan’a devrettiği için Birsen işletmesinin başarı hikayesini Sinan Birsen’den dinledik.
YENİLİKÇİ ÜÇÜNCÜ KUŞAK “SİNAN BİRSEN”
Karizmatik şık ve babası gibi sıcak kanlı üçüncü kuşak Sinan Birsen ile keyifli sohbet ortamında 47 yıllık Birsen Kebap’ın marka oluşundaki serüvenini konuştuk. 1988 doğumlu Sinan Bey’i dedesi Selehattin Birsen’in 1969’da kurduğu bu işletmede babası Mustafa Birsen gibi daha çocuk yaşta mutfakta bulmuş kendini... Daha 9 yaşındayken ayaklarının altında kola kasası ile çalışacak kadar da hevesli ve bu mesleği o denli sevmiş. Dedesi Selehattin Birsen, Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu. İlk olarak kasaplıkla başlıyor esnaflığa. Daha sonra köfte işine giren dedesi Selehattin Birsen talep üzerine çorba ve sulu yemek menü çeşidinide arttırıyor. Tipik bir aile işletmecisi olan Selehattin Bey’in beşinci çocuğu olan Mustafa Birsen, işyerinin gelişmesinde ve büyümesinde başarılı girişimler yaparak 35 kişilik hizmet kapasitesinin yeni iş yerinde 400 kişilik müşteri potansiyeline çıkartıyor. Üçüncü kuşak Sinan Birsen’i babası gibi yenilikleri takip eden gelişmeye açık vizyonu ile Birsen markasını daha kaliteli yerlere taşıma azminde olduğunu memnuniyetle gördük.
FİYATLARI NASIL? Çorbalar- 5,5 TL Özel Çorbalar -7,5 TL Sebze Yemekleri- 8 TL
Köfte-Et Yemekleri-13 TL, Özel Kebaplar-17, TL Tahinli Sütlü Kadayıf-6 TL
Servis sabah 5’den akşam 23’e kadar açık.
NASIL GİDİLİR? Bahçeli Evler Mah. Prof. Dr. Orhan Oğuz Caddesi No:113/ESKİŞEHİR “Sakarya Cad. Çevreyolu Kavşağı”
Tel: 0 222 322 40 05
GEZGİNİN YORUMU
Birsen’e geldiğinizde öncelikle özel leziz çorbalarını tatmanızı öneririm. Geleneksel kuzu sorpa ve dil paça çorbası çok ünlü. Anadolu mutfak kültürüne has tencere sulu yemekleri, ızgara kebapları ve özel pideleri ile 25 çeşit zengin bir menüye sahip bu mekan gerçek bir lezzet abidesi gibi müşterilerini ağırlıyor.
Kaşarlı kuzu jüryen, kuzunun bonfilesinden enfes bir lezzetle tanışmış oluyorsunuz. Osmanlı’nın El Basan Tavası da ayrı bir lezzet şöleni adeta. Ayrıca et dönerli özel Birsen pidesini ve özel tahinli sütlü kadayıfını tatmalısınız.
Ailecek veya eş dost gruplarıyla gidip memnun kalacağınız bu mekanda açık yaz bahçesi ve çocuk oyun parkı da var. Arabanız için özel otoparkı da mevcut.