Asıl adı Rüçhan Tercan olan Soydan, 1940 yılında Kırklareli'nde doğdu. İlk ve ortaokulu Lüleburgaz'da, liseyi Edirne'de tamamladı. İstanbul'a gelerek İktisadi İlimler Akademisi'nde okurken bir yandan da İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi bölümünü bitirdi. Üniversite yıllarında Tekel'de memurluk da yapan Soydan, askerliğini yedek subay olarak yaptı.

Sinemaya Kolsuz Kahraman ile Adım Attı

1966 yılında Perde mecmuasının açtığı yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazanarak sinemaya giriş yaptı. İlk filmi Nejat Saydam'ın yönettiği "Kolsuz Kahraman" oldu. Bu filmde Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Suzan Avcı gibi isimlerle rol aldı.

1970'li yılların jönlerinden biri olan Soydan, Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit gibi yıldızlarla birçok filmde başrol oynadı. 221 filmde rol alan Soydan, 1972 yılında "Zulüm" filmindeki performansıyla 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı.

Sinema Oyuncuları Derneği Başkanlığı Görevi

Soydan, sadece oyunculukla kalmayıp bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı da yaptı.Evli olan Soydan'ın Ali ve Mehveş adında iki çocuğu var.

2024 Copa America Finali: Shakira'nın performansı damga vurdu! 2024 Copa America Finali: Shakira'nın performansı damga vurdu!

Vefat Haberini Kızı Duyurdu

Ünlü oyuncunun vefat haberini kızı Mehveş Soydan duyurdu. Kızı yaptığı açıklamada "Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun" dedi.Murat Soydan, Türk sinemasına yaptığı katkılarla ve unutulmaz rolleriyle hafızalara kazınan bir isim olarak sinema tarihine adını yazdırdı.

Kaynak: Haber Merkezi