Eskişehir'de kurulan o pazarda para kullanılmıyor...
Eskişehir'de kurulan o pazarda para kullanılmıyor...
İçeriği Görüntüle

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, Türkiye’de tarım politikalarının bütüncül bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi. Üreticiden zirai ilaç bayisine, lojistik sektöründen tüketiciye kadar tüm tarafların aynı sistem içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Güder, mevcut yapının arz ve talep dengesinde ciddi dalgalanmalara yol açtığını ifade etti.

“Çiftçi ne ekeceğini önceden bilmeli”

Üretim başlamadan önce çiftçinin hangi üründen ne kadar ekeceğini, maliyetinin ne olacağını ve ürünü hangi koşullarda pazarlayacağını bilmesi gerektiğini belirten Güder, üreticinin buna göre desteklenmesinin önemine dikkat çekti.

Güder, “Çiftçimiz hangi üründen ne kadar ekeceğini veya dikeceğini, ürünün kendisine ne kadara mal olacağını, ne kadara satacağını ve pazarlama sürecinde sıkıntı yaşamayacağını bilirse gerçek anlamda bir tarım politikasından söz edebiliriz” dedi.

“Ürün tarlada kaldı” şikâyetleri artıyor

Eskişehir’in yanı sıra Türkiye’nin farklı bölgelerinden ürünlerin tarlada kaldığı yönünde şikâyetler aldıklarını belirten Güder, geçmiş yıllarda domates, kavun, karpuz ve soğan gibi ürünlerde de benzer sorunların yaşandığını hatırlattı.

Bu tablonun plansız üretimin sonucu olduğunu ifade eden Güder, mevcut sistem değişmediği sürece benzer sorunların yaşanmaya devam edeceğini söyledi.

Kooperatifleşme vurgusu

Planlı üretimde çiftçi örgütleri ve kooperatiflerin önemli bir rol üstlendiğini belirten Güder, Türkiye’de kooperatifleşmenin giderek zayıfladığını ifade etti.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak 17-19 Ağustos tarihlerinde Sarıcakaya’da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle kooperatifçilik eğitimi vereceklerini açıklayan Güder, benzer eğitimlerin başka ilçelerde de düzenleneceğini söyledi.

“Bütün taraflar birlikte hareket etmeli”

Tarımda kalıcı çözüm için çiftçiler, kooperatifler, ziraat odaları, kamu, özel sektör, akademi, üniversiteler ve birliklerin aynı masa etrafında buluşması gerektiğini belirten Güder, uygulanabilir ve sahaya aktarılabilecek politikaların geliştirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Güder, “Bütün taraflar birlikte hareket etmek zorunda. Ancak bu şekilde tam anlamıyla planlı bir üretim modeli oluşturabiliriz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Burak Akın