MÖ 2. bin yıl başlarında, tarım ve hayvancılıkla uğraşan toplulukların yaşadığı bölgenin yazılı tarihine Miletli denizcilerin MÖ 7. yüzyılda gerçekleştirdikleri seferlerle ulaşabiliriz.

Rize: Tarih boyunca çeşitli medeniyetler

Rize ve çevresi, tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin etkisi altına girmiştir. MÖ 180'de, bölge, Kral Pharnakes'in işgaliyle zorlu bir döneme girmiştir. MÖ 1. yüzyılda Partlar'ın kontrolüne geçen bölge, MS 10 yılında Roma İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir. Karadeniz-İran ticaret yolu üzerinde bulunması nedeniyle bölge, Bizans ve Sasaniler arasında çekişme konusu olmuş ve birkaç kez el değiştirmiştir.

1071 Malazgirt Zaferi'nin ardından, Rize Selçukluların eline geçmişse de, I. Haçlı Seferi'nin etkisiyle Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) hakimiyetine geri dönmüştür. 1204'teki III. Haçlı Seferi sonrasında ise Trabzon Rum İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir.

Asırlara meydan okuyan tarihi eserlerin sağlamlık sırrı Asırlara meydan okuyan tarihi eserlerin sağlamlık sırrı

Rize, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmed döneminde Osmanlı egemenliğine girmiştir. I. Dünya Savaşı sırasında 9 Mart 1916'da Rus işgali yaşayan Rize, 2 Mart 1918'de kurtarılmıştır. Bu tarihten sonra, Cumhuriyet sonrasında 1924'te il statüsüne kavuşan Rize, Trabzon vilayetine bağlı bir sancak merkezi olarak önemini sürdürmüştür.

Editör: Sakarya Gazetesi