Uçhisar Kalesi, bütün Kapadokya'yı kuşbakışı görebileceğiniz tek noktadır, özellikle kale zirvesinden Güvercinlik Vadisi'nden başlayarak Avanos'a kadar olan vadiler, Ortahisar Kalesi, Göreme Beldesi, Göreme Açıkhava Müzesi, Kılıçlar Vadisi, Kızılçukur, Güllüdere, Çavuşin, Boztepe, Aktepe, Avanos ve hatta uzaklardaki Hasan Dağı zirvesi ayaklarınızın altındadır.

Kale zirvesi

Kale zirvesinde birçok oyma küp, mezar ve geniş sarnıç bulunmaktadır. Aynı zamanda, Cevizli Peribacaları'nı kuzeye bakarken, Nevşehir'i ve Oylu Dağı'nı batıda, yeni Uçhisar'ı hemen önünüzde, Hasan Dağı'nın zirvesini ise güneybatıda görebilirsiniz.

Uçhisar Kalesi, Erciyes ve Hasan Dağı'nın eşsiz manzarasını sunan tek noktadır. Roma döneminden bu yana, kale içine birçok oda, ev, sığınak, depo, sarnıç, mezar ve mahzen oymaları yapılmıştır ve Arap saldırılarına karşı stratejik bir savunma noktası olmuştur. Kalede ayrıca saldırganlara karşı kullanılan büyük taş gülleler bulunmaktadır. Uçhisar Kalesi, aynı zamanda Selçuklu ve Beylikler döneminde de önemini korumuş ve genellikle beyliklerin sınır bölgesinde bulunması nedeniyle "Uçhisar" olarak adlandırılmıştır.

Önemli tarihi

Selçuklular'ın doğu sınırı, Kadı Burhanettin Beyliği'nin batı sınırı ve Karamanoğulları'nın doğu sınırında yer alan Uçhisar Kalesi, "uç beyliği" olarak bilinen bir bölgede konumlanmıştır. Osmanlı Beyliği'nin 1398 yılında bölgeye hakim olmasının ardından Uçhisar Kalesi, II. Beyazıt'a teslim olmuştur. 1530 yılında yapılan ilk nüfus sayımında Uçhisar'da yaklaşık 3 bin kişi yaşamaktadır. Uçhisar Kalesi'nin etrafında yoğun bir nüfusun yaşadığı bu dönemlerde, Uçhisar Beyi'nin Kayseri Beyi'nin kardeşi olduğu bilinmektedir.

Hava durumu tahminleri yayınlandı! Hava durumu tahminleri yayınlandı!

Uçhisar Kalesi, birbirine bitişik iki sivri peri bacalarından oluşmaktadır. Halk arasında, büyük olana "Ağanın Kalesi", küçüğüne ise "Çavuşun Kalesi" denir. Kale, güneyden 50 metreyi, kuzeyden ise 100 metreyi aşan yüksekliği ile adeta bir gökdeleni andırır. Bu eşsiz yapı, sadece tarihi bir gözetleme kulesi değil, aynı zamanda Selçuklu ve Beylikler dönemine ait önemli bir savunma kalesidir.

Editör: Sakarya Gazetesi