İşten çıkarılan bir vinç operatörü, fazla çalışma ve ulusal bayram, genel tatiller ile hafta tatillerinde çalışmasına karşılık ödeme almadığını iddia ederek İş Mahkemesi'ne başvurdu. Davacı işçi, kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin ücreti, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ile hafta tatili ücreti ve bakiye ücretini talep etti. Mahkeme, davacıya ihbar süresini kullandırdığını ispat edemediği için kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazandığına hükmetti. Ancak Yargıtay, kullanılmayan haftalık izinler konusunda önemli bir karara imza attı.

TAŞERON İŞÇİLER

Benzin ve motorine çifte indirim! Benzin ve motorine çifte indirim!

Yargıtay'ın emsal kararında, 4857 sayılı Kanun'un 59. maddesi uyarınca, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son maaş üzerinden ödeneceği vurgulandı. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshinin şart olmadığı belirtilen kararda, işverenin yıllık izinlerin kullandırıldığını ispat etmekle yükümlü olduğu ifade edildi.

yargıtay

Kararda ayrıca, işverenin yıllık izinlerin kullandırıldığını belgelemesi gerektiği ve işçinin yıllık izin talep formları üzerine imzasının bulunması durumunda, bu izinlerin hafta tatilleri için verilmediğini ispat etmek zorunda olduğu belirtildi. Yargıtay, imzası bulunan izin talep formlarının dikkate alınmadığı ve hatalı bir değerlendirme yapıldığı gerekçesiyle mahkemenin kararını bozdu.

Editör: Sakarya Gazetesi