Kene ısırıkları genellikle ağrıya neden olmaz, ancak kızarıklık, şişme veya deride hassasiyet gibi hafif işaretler görülebilir. Ancak, bazı keneler insanlara ciddi hastalıklar bulaştırabilir. Kenelerin hastalık bulaştırabilmesi için en az 24 saat boyunca deride bulunması gerekir. Bu nedenle, kene fark edildiğinde hemen ve dikkatlice çıkarılması çok önemlidir.

Şimdiye kadar kene ısırığıyla bulaşan 20 farklı hastalık tanımlanmıştır. En sık görülen hastalık ise Lyme hastalığıdır. Bunun yanı sıra, Kırım Kongo kanamalı ateşi gibi ölümcül hastalıklar da kene ısırıklarıyla bulaşabilir.

Türkiye'yi sallayan Gürcistan depremi! Türkiye'yi sallayan Gürcistan depremi!

Kırım Kongo kanamalı ateşi, kenelerle bulaşan, ateş ve kanamayla seyreden ölümcül bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık etkeni, aynı ismi taşıyan bir virüstür. KKKA genellikle ani başlayan yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterir. İlerleyen evrelerde ise cilt altı kanamalara bağlı ciddi morarma, şiddetli burun kanaması ve iç organlarda kanama gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Tedavisi öncelikle destekleyici amaçlı olup, etken virüse karşı antiviral ilaçlar kullanılabilir.

Kene ısırıklarından korunmak için doğada dolaşırken uzun kollu ve bacaklı giysiler giymek, cilde kene kovucu sprey veya losyonlar sürmek ve kene ısırığı sonrası hemen sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Ayrıca, kene ısırığı sonrası baş ağrısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı gibi belirtiler ortaya çıkarsa acil tıbbi yardım alınması gerekmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi