Kamuda çalışma sistemi değişiyor mu? Kamuda çalışma sistemi değişiyor mu?

 İlimizin çeşitli bölgelerinde bulunan mağaralar, yer altı şehirleri ve höyükler gibi arkeolojik eserler, bu bölgenin tarih öncesi dönemlerden itibaren yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir.

Kırıkkale: Tarihi süreç

1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra, Böhrek (Böbrek) Dağı çevresi, Anadolu'nun Türk ve İslam medeniyetiyle tanıştığı bölgeler arasında önemli bir yer tutmuştur. Balışeyh, 1120 yılında kurulan Anadolu'daki ilk Türk-İslam yerleşim merkezlerinden biridir. Bu bölgeye daha sonraki yıllarda, Orta Asya'dan göç eden çeşitli Oğuz Türkmen aşiretlerinin yerleştirildiği görülmektedir. Osmanlı arşiv belgeleri, "Oğuzhan" oymağının Ankara yakınlarında, o dönemde "Kırıkkal'a" Bölgesi'nde yerleşik olduğunu göstermektedir. Bu kaynaklar, Kırıkkale isminin buralara 250-300 yıl önce verildiğini göstermektedir.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, Kırıkkale Bölgesi, Ankara Vilayeti'nin sancağı olan Kırşehir'e bağlı Keskin kasabasının bir parçasıydı. Kızılırmak Havzası içinde yer alan bu bölge, Yahşihan, Kırıkköyü ve Yuva Köyü gibi yerleşim alanlarıyla dikkat çekiyordu. Evliya Çelebi, İpek Yolu üzerinde bulunan Kırıkkale çevresindeki Keskin, Yahşihan ve Sulakyurt gibi yerleşim merkezlerini övgüyle anmaktadır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan Savunma Sanayisi ile büyüme kaydeden Kırıkkale, muhtelif kazılarda bulunan çeşitli medeniyetlere ait değerli eserleri, 150-200 yıllık tarihine uzanan ahşap konakları, MKEK Fabrikaları, Tüpraş Rafinerisi gibi sanayi tesisleri ve üniversitesi ile tarih, kültür, sanayi ve bilimin mükemmel bir birleşimine sahip önemli bir Cumhuriyet Şehri haline gelmiştir. 2000 yılı nüfus sayımına göre (Keskin, Karakeçili, Çelebi, Bahşili, Yahşihan, Balışeyh, Sulakyurt ve Delice) sekiz ilçesiyle birlikte 383,508 nüfusa sahiptir; il merkezi ise 205,078 kişiden oluşmaktadır. Cumhuriyet Dönemi'nde 1925 yılında kurulan Kırıkkale, Ankara'ya bağlı bir ilçe iken 1989 yılında il statüsü kazanmıştır.

Editör: Sakarya Gazetesi