Emsal kararı değerlendiren Avukat Aslıcan Özgür İleli konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Yüzde 25 yasal kira artış sınırı ülkemizde son yıllarda hem kiracıları hemde ev sahiplerini zorlamakta olup dava yükü oldukça arttmış ve bir nebzede olsa dava yükünü hafifletmek için 1 Eylül 2023 tarihinde kira ilişkisinden kaynaklanan durumlarda zorunlu arabuluculuk gelmiştir. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi yüzde 25 ile ilgili emsal bir karar verdi. Kira uyarlama davası için mahkemeye başvuran ev sahibinin başvurusu yerel mahkeme tarafından reddedilmiş fakat istanbul Bölge adliye mahkemesi 54. Hukuk Dairesi'ne giden karar ilgili daire tarafindan  'Yüzde 25'lik zammin piyasa koşullarında uygun olmadığına hükmetmiştir.”

Avukat Ileli

Avukat Aslıcan Özgur İleli konu ile ilgili şunları da ekledi:

"Kira tespit davasi açabilmek icin 5 yılın dolmasi gerekmektedir. Bu davayi açmaktaki amaç kiranin güncel değerlere göre tekrar hesaplanıp artmasi içindir. ilgili karara konu olan kararda, davaci 5 yıl dolmadan kira uyarlama davası açmıştır."

kiracı-2

Karar adeletli mi?

Avukat İleli: "İlgili kararda Bölge Adliye Mahkemesi, dengenin aşıldığı durumlarda kira bedelinin günün ekonomik koşullarına uyumlu hale getirilmesi için her zaman uyarlama davası açılabileceğini belirtmiştir. Bu karar, yüzde 25'lik kira artış oranının adaletli olup olmadığını değerlendirmemektedir. Bu konuda yanlış bir algıya kapılmak doğru olmaz. Bu kararın asıl vurgusu, kira uyarlama davalarının 5 yıldan önce de açılabileceğidir. Ancak bu davalar için bazı önemli koşulları göz önünde bulundurmamız gerekiyor; kiralanın niteliği, bolgedeki kira artış oranları, ciddi ekonomik kriz, ticari değişiklikler gibi faktörler mahkeme tarafından ciddi bir şekilde tespit edilip ona göre değerlendirme yapılacaktır. Uyarlama davalarında yüzde 25 sınırlaması diye bir durum bulunmamaktadır. Karar oldukça yerinde ve adil olup hukuk düzenine uygun bir karardır.”

Kaynak: Haber Merkezi