Ege mutfağında önemli bir yere sahip olan şevket-i bostan, özellikle kuzu eti ile yapılan yemeği ile meşhurdur.

Malzemeler

-500 gram şevket-i bostan
-250 gram kemikli kuzu eti
-2 adet orta boy soğan
-2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
-2 su bardağı su
-Tuz

Sevketi Bostan Yemegi Tarifi

Terbiye için;

-1 yemek kaşığı un
-Yarım limon suyu

Yapılışı

-Şevket-i bostanların yeşil kısımları ile kök kısımlarının üzerindeki kabuksu lifli doku, beyaz kısım ortaya çıkana kadar soyularak ayıklanır ve yıkanır. İri parçalar halinde doğranır.

-Soğanlar yemeklik olarak doğranıp, yağda diriliğini kaybedene kadar hafif kavrulup üzerine kuşbaşı doğranmış kuzu eti ilave edilir. Etler suyunu çekip pembeleşince, ayıklanmış şevket-i bostanlar üzerine eklenir ve ara sıra karıştırılarak 10-15 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir.Daha sonra suyu ve tuzu eklenip 30-40 dakika pişirilir.

-Şevketi bostanların beyaz kısımları yumuşayınca; bir kasede un ve limon suyu çırpılır. Terbiyenin kesilmemesi için kaynayan yemeğin suyundan 1-2 kaşık eklenip bir kere daha çırpılır ve yavaş yavaş yemeğe eklenir. 2-3 dakika daha kısık ateşte pişirildikten sonra ocak kapatılır.

Kuzu Etli Sevketi Bostan 66Fe7B7F 9B45 4Ea9 9E0A 7Df0164B4C56

Püf Noktaları

-Şevketi bostanları temizlemek oldukça zor ve zahmetli bir iştir. Ayıklama ve temizleme işi devam ederken temizlenen kısımların limonlu suda bekletilmesi gerekir. Çünkü temizlenmiş şevket-i bostanların beyaz kısımları bir süre sonra pembeleşerek renk değiştirmektedir.

-Şevket-i bostan yemeği, kuzu etinin yanı sıra tavuk eti ile de yapılabilir.

-Terbiye, yemeğe kıvam ve lezzet verir. Terbiyeyi hazırlarken unu limon suyu ile iyice çırpmak gerekir. Aksi takdirde terbiye kesilebilir.

Servis Önerisi

-Şevket-i bostan yemeği, sıcak olarak servis edilir. Yanında pilav, bulgur pilavı veya makarna ile servis edilebilir.

Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi