Çiftelerde iş birliği vurgusu! Çiftelerde iş birliği vurgusu!

Adana 4. Tüketici Mahkemesi, incelediği bir davada, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 94. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarındaki "Sigortacı, sigorta sözleşmesini durumun kendisine tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde feshedebilir. Sigorta fesih tarihinden 15 gün sonrasına kadar geçerlidir" düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Mahkemeye yapılan başvuruda, aracını satan kişinin mülkiyet hakkının sona ermesine rağmen, söz konusu düzenlemeler nedeniyle sigorta sözleşmesinden kaynaklı sorumluluğun devam ettiği ve bu durumda kusuru olmayan kişilerin dahi tazminat sorumluluğuyla karşılaşabileceği ifade edildi.

Anayasa Mahkemesi, yapılan başvuruyu inceleyerek söz konusu düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi ve iptal etti. Ancak, mahkeme, iptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Bu kararla birlikte ikinci el araç satışlarında 15 günlük zorunlu mali sorumluluk sigortası süresi sona erdi. Bu süre zarfında yaşanabilecek tazminat sorumluluğuyla ilgili düzenlemelerin ise 9 ay içinde netleşmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi