Prehistorik dönemlerde bölgenin ilk sakinleri olarak kabul edilen Hurriler, Orta Asya kökenli bir halktı. M.Ö. 5000-4000 yıllarına dayanan bu tarihi süreçte Hurriler'den sonra Mitanniler, Etiler, Asurlular, Kimmerler, Medler, Persler, Sümerliler ve Subailer gibi topluluklar da bölgeye göç etmiştir.

M.Ö. 1200 tarihlerinde Trako-Frigler, Anadolu'ya gelerek bölgedeki Etiler'in hakimiyetine son vermiştir. Bu dönemde Urartular da bölgede etkili olmuştur. Asur İmparatorluğu'nun zayıflaması, Urartular'ın güç kazanmasına olanak tanımıştır.

Urartu Krallığı, M.Ö. 1100-800 yıllarında Doğu Anadolu'da etkili olmuştur. Iğdır ve çevresi, bu dönemde Urartular'ın egemenliği altında kalmıştır. Ancak M.Ö. 665 yılında bölgeye gelen İskit-Saka Türkleri, Urartular'ın egemenliğine son vermiştir.

Sasaniler, M.Ö. 642-226 tarihleri arasında bölgede hüküm sürmüştür. Ancak M.S. 481 yılında gerçekleşen savaşlarda Oğuzlar, Sasaniler'i mağlup etmiştir. Sonrasında Bizans İmparatorluğu, Sasaniler'le çatışmalara girmiş ve bölge birçok kez el değiştirmiştir.

Bölge, Moğol istilasına da maruz kalmış, ardından Karakoyunlular ve Akkoyunlular gibi Türk beyliklerinin idaresine geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1514'teki Çaldıran Savaşı ile bölge Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Ancak Osmanlı'nın zayıflaması ile bölge birçok kez el değiştirmiştir.

Bölge, Ermeni terör örgütlerinin mezalimlerine sahne olmuştur. Ancak, 1920'de Kazım Karabekir komutasındaki Türk ordusu, bölgeyi yeniden Türk topraklarına katmıştır. Iğdır, bugün Türkiye'nin mukaddes topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak tarih sahnesinde yerini korumaktadır.

Iğdır'ın eski adı neydi?

Iğdır'ın eski isimleri konusunda genel kabul görmüş birkaç isim vardır

Kamuda çalışma sistemi değişiyor mu? Kamuda çalışma sistemi değişiyor mu?

Revan Karyesi

Iğdır'ın eski isimlerinden biri olarak kabul edilen Revan Karyesi, özellikle Osmanlı dönemine ait kaynaklarda bu şekilde geçer. Ancak, bu isim günümüzde Iğdır şehrinin değil, daha çok Iğdır Ovası'nın eski adı olarak bilinir.

Karakilise

Bazı kaynaklarda Iğdır'ın eski isimlerinden biri olarak "Karakilise" adı da geçer. Ancak, bu isim daha çok bugünkü Ermenistan sınırları içinde kalan ve eski Osmanlı topraklarından olan Kars'ın doğusundaki bir bölge için kullanılmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi