Uzaktan muayene için Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alınması gerekiyor. Her hastane için günlük sadece bir uzaktan muayene yapılabilecek ve bu muayene ücretini SGK karşılayacak. Aynı hastanede, aynı uzmanlık dalı için on gün içinde yapılan yeni uzaktan muayeneler ise SGK tarafından karşılanmayacak.

Geleceğin eczacılarının tercihi Anadolu Üniversitesi Geleceğin eczacılarının tercihi Anadolu Üniversitesi

Uzman Doktorlar Reçete ve Rapor Yazabilecek

Uzaktan muayeneler uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilecek. Doktorlar, muayene sonrasında tedaviye yönelik olarak e-reçete yazabilecek ve bu ilaçlar SGK ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Ayrıca doktorlar, hastalar için e-rapor da düzenleyebilecekler.

Hangi Hastaneler Kapsamda?

Uzaktan muayene hizmeti, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti kuruluşları tarafından verilecek. İkinci basamak hastaneler; eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, dal hastaneleri ve bu hastanelere bağlı semt polikliniklerini (TIP merkezleri), entegre ilçe hastanelerini kapsarken, üçüncü basamak hastaneler ise eğitim ve araştırma hastanelerini içeriyor. Tüm şehir hastaneleri de üçüncü basamakta yer alıyor.

Saglik Guvencesi Olmayanlar Muayene Olabilir Mi

İhtiyaç Halinde Yüz Yüze Muayene

Uzaktan sağlık hizmeti, gerekli bilişim teknoloji altyapısına sahip ve bakanlıkça izinli hastanelerde sunulabilecek. Sağlık hizmeti talep eden kişiler, uzaktan sağlık hizmetinin elverdiği ölçüde muayene edilecek. Doktorlar, ihtiyaç halinde hastaların yüz yüze muayene için hastaneye gitmelerini önerebilecek. Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar ile hastaların sağlık verileri ölçülebilecek ve takip edilebilecek.

Salgın Döneminde Başladı, 2022’de Yönetmelik Yayınlandı

Koronavirüs salgını döneminde karantinadaki hastalar için uzaktan muayene yapılabiliyordu. Sağlık Bakanlığı, Şubat 2022’de yürürlüğe giren "Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik" ile bu uygulamayı resmileştirdi. SGK ise geçen ay Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişiklik yaparak uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerinin bedellerini karşılama kararı aldı.

Kaynak: Haber Merkezi