AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.


Ömer Çelik, “Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Beştepe'deki görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mevcut sistemle ilgili ‘50+1'in mahsurlu olduğunu anladık' dediğini aktarmıştı. Bir açıklama da Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek'ten geldi, ‘Ben 50+1'in bugün de gelecekte de sıkıntı çıkartacağı kanaatindeyim dedim, halen de kanaatim budur' dedi. Sizin değerlendirmeniz nedir?” şeklindeki soruya şu ifadelerle cevap verdi:

*Türkiye'nin siyasi tecrübesi hafızalarımızda taze. Sistem tartışmalarına birden bire gelinmedi. Hatırlıyorum, bugün parlamenter sistem yanlısı olarak konuşan pek çok siyasetçi, Türkiye'de parlamenter sistem varken cumhurbaşkanlığını başbakanlığın üzerinde bir vesayet kurumu gibi görüyordu, anayasanın üzerinde Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ni görüyordu, askeri vesayeti de sivil siyaset üzerinde bir denetleme mekanizması olarak görüyordu.

*Eğer bu arkadaşların hepsi birden hidayete ermişse, parlamenter sistem ve demokrasinin nimetlerini keşfetmişse bu da olumlu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de meşrudur, parlamenter sistem de meşrudur.

*Sistemler arasında bir meşruiyet yarışı yapılamaz. Türkiye'de parlamenter sistemin, bugün parlamenter sistem savunuculuğu yapanların pek çoğu ve ait oldukları zihniyet Türkiye'de parlamenter sistem varken parlamenter sistemin rahat nefes almasına imkan vermediler, soluk almasına imkan vermediler, zehirlediler.

*Milletin kazandığı bir yetkiyi nasıl geri alacaksınız? Bütün soruları itiraz edenlerin cevaplaması gerekiyor. Biz de bunları duymayı bekliyoruz.

*Önümüzdeki seçime bu sistemle gidilecek

NACİ BOSTANCI AÇIKLAMASI


AKP Grup Başkanı Naci Bostancı'nın görevi bırakmasıyla ilgili de Çelik, “2023 seçimlerine giderken, 2023 seçimleri çerçevesinde yeni görevler üstlenecek. Kendi iradesiyle gerçekleşmiştir. Değerlendirmelerimizde, İsmet Yılmaz Bey'in ismi öne çıktı. Asıl takdir makamı gruptur. Kararı milletvekillerimiz verecektir” dedi.

BAŞAK CENGİZ AÇIKLAMASI

28 yaşındaki Başak Cengiz'in kılıç ile katledilmesi olayına ilişkin soruya cevap veren Ömer Çelik, “Hepimizi en çok yaralayan şey bu can kaybı. Bunu daha da artıran şey, bir caninin elinde bir kılıç ile ‘savunmasız olduğu için onu öldürdüm' demesi. Gencecik bir kardeşimiz hayatını kaybetti. Bu zihniyetin sokaklarda bu şekilde dolaşması tabii ki daha çok teyakkuz üretmemizi gerektiriyor. Bu mesele toplumun bütün hücreleri ile seferberlik ilan etmesi gereken bir mesele” dedi.

ESKİ AKP’Lİ VEKİLİN ALEVİ VE KÜRT AÇIKLAMASI

AKP eski Milletvekili Hüseyin Besli'nin kaleme aldığı bir yazının hatırlatılması üzerine Ömer Çelik, “Biz bahsettiğiniz yazıdaki ifadeler veya başka ifadeler, bunları kabul etmiyoruz, hepsini reddediyoruz. Alevi vatandaşlarımızı, Kürt vatandaşlarımızı incitecek her türlü beyanın karşısında duruyoruz. Bunların ortaya çıkardığı tablo mazur göreceğimiz bir tablo değildir. Alevi vatandaşlarımıza hürmetlerimizi ve saygılarımızı ifade ediyoruz. Bu ifadelere katılmadığımızı, güçlü bir şekilde reddettiğimizi beyan ediyorum” açıklamasında bulundu.

Editör: ÜSTÜNER ÜNÜGÜR