“Eskişehir’in Akdeniz’i” olarak anılan Sarıcakaya’da yetişen Sakar domatesi, Türkiye’nin dört bir yanında büyük ilgi görüyor. Geçen yılki hasatla üreticisinin yüzünü güldüren domatesin bu yıl da yüksek verim sağlaması bekleniyor. Sıcaklıkların yüksek olması nedeniyle hasat sabah saat 05.00’te başlarken, seralardaki sıcaklık zaman zaman 70 dereceye kadar ulaşıyor.
Bu yılki hasada hazırlanan çiftçiler, olgunlaşan domatesleri toplamaya başlarken, Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan da üreticileri ziyaret ederek hem domates topladı hem de çalışmalar hakkında bilgi aldı.
“Seralarda sıcaklık 70 dereceyi bulabiliyor”
Sakar domatesi hakkında açıklamalarda bulunan Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan, şunları söyledi:
“Sarıcakaya domatesimiz, halk arasında ‘Sakar domatesi’ olarak bilinir. İlçemizde yaklaşık 3 bin dekar örtü altı, yani sera alanında üretim yapılıyor. Bu sene üreticilerimize verdiğimiz desteklerle birlikte yaklaşık 25 bin ton üretim bekliyoruz. Bu miktarın daha da artacağını umuyoruz.
Üreticilerimiz bu konuda oldukça tecrübeli. Sabahın erken saatlerinde, sıcaklığın daha düşük olduğu 05.00-06.00 arası hasada başlıyorlar ve genellikle 09.00-10.00 gibi tamamlıyorlar. Öğle saatlerinde hasat yapılmıyor, çünkü bilenler bilir; seralarda sıcaklık 70 dereceye kadar çıkabiliyor. Bu nedenle sabah ve akşam saatlerinde çalışmak en sağlıklı yöntem olarak tercih ediliyor.”