KESK’ten Bütçe Tepkisi: “Geçim Savaşı Büyüyor”

KESK Eskişehir Platformu, geçtiğimiz hafta sonu Köprübaşı'ndan Yediler Parkı’na yürüyüş düzenleyerek 2026 yılı bütçesine ilişkin eleştirilerini kamuoyuyla paylaştı.
KESK Eskişehir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Şube Başkanı Umut Özge Yılmaz, yürüyüş sonunda yaptığı açıklamada TBMM’de süren bütçe görüşmelerinin halkın ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtti.

Eskişehir'in o ilde çevreci belediyeciliği anlatıldı!
Eskişehir'in o ilde çevreci belediyeciliği anlatıldı!
İçeriği Görüntüle

Yılmaz, “Alın teriyle geçim savaşı veren milyonlar için koşullar her geçen gün ağırlaşıyor. Emekten ve halktan yana bir bütçe yakıcı bir ihtiyaç haline gelmiştir” dedi.

Kesk Eylem (3)

“2026 Bütçesi Emekçilere Vergi, Sermayeye Ayrıcalık Getiriyor”

Yılmaz, açlık ve yoksulluk sınırının hızla yükseldiğini hatırlatarak kamu emekçilerine öngörülen zam oranlarının kabul edilemez olduğunu söyledi.
2026 bütçesinde “emekçilere daha fazla vergi, patronlara daha fazla teşvik” olduğunu belirten Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bir avuç zengine sağlanan vergi muafiyetleri sürerken, bizlerden alınan vergiler katlanıyor. Mecliste görüşülen bu bütçe ile halk daha da yoksullaştırılmak isteniyor.”

“Yıkım Bütçesini Kabul Etmiyoruz”

KESK Dönem Sözcüsü Yılmaz, 2026 bütçesinde sosyal yardımlardan yararlananların sayısının azaltıldığını, kamusal hizmetlerin payının düştüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bütçeden bizim payımıza yoksulluk, adaletsizlik, daha fazla vergi düşüyor. Patronlara, silahlanmaya ve garantili projelere ayrılan kaynaklar artıyor. Bu nedenle bu yıkım bütçesini kabul etmiyoruz.”

Yılmaz, BES-AR’ın Kasım 2025 verilerini anımsatarak açlık sınırının 38.604 TL, yoksulluk sınırının 95.562 TL olduğunu; buna karşılık kamu emekçilerine önerilen artışın yalnızca %16 olduğunu hatırlattı.

Kesk Eylem (1)KESK’in Talepleri

Yapılan açıklamada KESK, halktan yana bütçe için şu talepleri sıraladı:

  • Bütçe süreçlerine halkın katılımı
  • Kamusal hizmetlere ayrılan kaynağın artırılması
  • Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe
  • Güvencesiz istihdama son verilmesi
  • Asgari ücretin yaşam koşullarına uygun seviyeye çıkarılması
  • Dolaylı vergilerin düşürülmesi
  • Servet vergisi uygulanması
  • Kamu-Özel İş Birliği projelerine verilen garantilerin sonlandırılması

Açıklamanın sonunda Yılmaz, “Bu kölelik düzenine itirazı olan herkesi mücadeleye çağırıyoruz” diyerek dayanışma çağrısı yaptı.

Muhabir: Zeynep Erdir