İklim değişikliği ve tarım masaya yatırıldı İklim değişikliği ve tarım masaya yatırıldı

Türkiye genelinde ününe sahip olan bu kebap türü, Erzurum'un Kuzey ilçeleri olan Oltu, Olur, Şenkaya, Tortum, Uzundere gibi bölgelerde kendine özgü bir lezzet olarak öne çıkar. Oltu İlçesi'nde ise coğrafi işaret olarak tanınan özel bir kebap çeşididir.

Cağ Kebap'ın hazırlanışı, kuzu ve koyun etinin özenle ayrılmasıyla başlar. Et, kemiğinden ayrılarak sinirleri ve sert kısımları temizlenir ve parmak kalınlığında parçalara bölünür. Bu et parçaları, tuz, karabiber ve doğranmış soğan ile hazırlanan özel bir terbiye içinde bir gün boyunca dinlendirilir.

Dinlendirilen et parçaları, özel büyük bir şişe tek tek geçirilerek sıkıca yerleştirilir ve bir silindir oluşturacak şekilde düzenlenir. Ardından, odun ateşi karşısında yatay bir pozisyona getirilen bu et silindiri, çevirerek kızartılmaya başlanır. Özel çevirme teknikleriyle etin her tarafının eşit şekilde pişmesi sağlanır.

Cağ Kebap, kızartıldıktan sonra ince özel şişlere, yani "cağlara", incelikle geçirilerek kesilir. Servis edilirken genellikle lavaş ekmek ile birlikte sunulan bu lezzet, misafirlere özel bir ziyafet sunar. Cağ Kebap, geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve özgün lezzetiyle bilinen bir festin öğünüdür, özellikle bu kebap türünün coğrafi işaret aldığı Oltu İlçesi'nde tadına doyum olmaz.

Editör: Sakarya Gazetesi