M.S. 2 ve 3. yüzyıllarda parlak bir dönem geçiren Hadrianopolis, 4. yüzyıldan itibaren birçok savaşa sahne olmuştur. İç kavgalar, Got, Hun ve Bulgar akınlarına karşı Bizans egemenliğinde kalan kent, 1361 yılında Türkler tarafından fethedilmiştir. Sultan I. Murat, kentin adını Edirne olarak değiştirmiş ve 1365 yılında Bursa’dan sonra ikinci başkent olmasını sağlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun bir yüzyıla yakın süre başkenti olan şehir, hızla gelişmiştir.

Edirne: Geçmişten geleceğe

Ancak, 1453 yılında İstanbul’un alınmasıyla başkent unvanını İstanbul’a devretmiş ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci merkezi olmuştur. Edirne, bilim, kültür ve sanat kenti olarak gelişimini sürdürmüştür. İstanbul’un başkent olmasının ardından, Kanuni Sultan Süleyman Belgrad seferini buradan başlatmış ve bu sırada şehrin suyolları yapılmıştır. II. Selim döneminde ise kentin simgesi haline gelen ünlü Selimiye Cami'nin yapımına başlanmıştır.

Yüzyıllarca huzur dönemi yaşanmasına rağmen, 19. yüzyıldan itibaren şehirde çeşitli sarsıntılar başlamıştır.

M.S. 2 ve 3. yüzyıllarda parlak bir dönem yaşayan Hadrianopolis, 4. yüzyıldan itibaren bir dizi savaşa tanıklık etmiştir. İç kavgalar, Got, Hun ve Bulgar akınlarına karşı direnen kent, Bizans egemenliği altında kalmıştır. Ancak, 1361 yılında Türkler tarafından fethedilmiş ve Sultan I. Murat tarafından Edirne olarak adlandırılmıştır. 1365 yılında ise Bursa’dan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci başkenti olmuştur. Şehir, bir yüzyıla yakın bir süre boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olarak hızla gelişmiştir.

İklim değişikliği ve tarım masaya yatırıldı İklim değişikliği ve tarım masaya yatırıldı

Ancak, 1453 yılında İstanbul’un fethedilmesiyle başkentlik unvanını İstanbul’a devretmiş ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci merkezi olmuştur. Edirne, bilim, kültür ve sanat kenti olarak önemli bir rol oynamaya devam etmiştir. İstanbul’un başkent olmasının ardından, Kanuni Sultan Süleyman Belgrad seferini Edirne'den başlatmış ve bu süreçte şehirde suyolları yapılmıştır. II. Selim döneminde ise kentin simgesi haline gelen ünlü Selimiye Camii'nin inşasına başlanmıştır.

Uzun bir huzur dönemine rağmen, 19. yüzyıldan itibaren şehirde çeşitli sarsıntılar yaşanmıştır. Bu dönemde Edirne, tarih boyunca geçirdiği çeşitli evrelerle zengin kültürel mirasıyla ön plana çıkmıştır.


 


 

Editör: Sakarya Gazetesi