Kökeni 10. yüzyıla dayanan bu yemek, zaman içinde birçok değişiklik geçirerek günümüzde bilinen formuna ulaşmıştır. İlk başlarda koyun eti veya tavuk, nohut, sirke, şeker, bal, tarçın, badem ve safran içeren bir karışımdan yapılan Zirva Yahnisi, 15. yüzyılda koyun eti, badem, kuru üzüm, bal, safran, hurma, kuru kayısı, kuru incir ve nişasta kullanılarak hazırlanan bir lezzet şölenine dönüşmüştür.

Malzemeler:

1-½ kg. kuzu veya tavuk eti
2-200 g badem
3-5-6 adet büyük kuru üzüm
4-1 çorba kaşığı bal
5-5 hurma
6-10 kuru kayısı
7-2 incir
8-1 çorba kaşığı nişasta
9-3-4 kuru siyah erik
10-Haşhaş tohumu
11-Safran

Hazırlanışı:

1-Et, yarım çay bardağı su ilave edilip ateşin üzerine konur. Rengi değişince bir su bardağı sıcak su ve tuz ilave edilerek pişirilir.

2-Ayrı bir kapta nişasta, su ile eritilir. Diğer yandan soyulmuş bademler ve ince ince doğranmış kayısılar haşlanır.

3-Üzümlerin çekirdekleri çıkarılır, hurma ve incirler doğranır. Tüm bu malzemelere ısıtılmış bal, erik ve safran da eklenerek nişastalı su ile birlikte ete katılır ve yoğunlaşana kadar karıştırılır.

Bunu kullanın romatizma ağrılarını unutun Bunu kullanın romatizma ağrılarını unutun

4-Pişen yemek ateşten alındıktan sonra üzerine haşhaş tohumu serpilir. Yaklaşık 10 dakika dinlendirildikten sonra servis edilir.

5-Geleneksel zirva tarifinin lezzetini yaşamak için bu kolay adımları takip edebilir, özel günlerde ya da misafir sofralarında sevdiklerinize unutulmaz bir deneyim sunabilirsiniz. 

Afiyet olsun!

Editör: Sakarya Gazetesi