Eskişehir’in ekonomisi masaya yatırıldı

Eskişehir’in büyümesi, gelişmesi ve Türkiye ekonomisine sunduğu katkıların değerlendirilmesi amacıyla Eskişehir Kalkınma Platformu Ekonomi İstişare Toplantısı düzenlendi. Toplantıda kentin ekonomik potansiyeli, iş dünyasının beklentileri ve Eskişehir’in geleceğine yönelik hedefler ele alındı.

A W771323 04

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, küresel ekonomide jeopolitik gerilimler, ticaret savaşları ve teknolojik dönüşüm nedeniyle belirsizliklerin arttığını söyledi. Yapay zekâ, dijitalleşme ve yeşil dönüşümün dünya ekonomisinin geleceğinde önemli rol oynayacağını belirtti.

“Yeni OSB’lere ihtiyaç var”

Konuşmasında Eskişehir’e ayrı bir parantez açan Yılmaz, kentin güçlü sanayisi ve nitelikli insan kaynağıyla önemli bir üretim merkezi olduğunu vurguladı.

Eskişehir’in kara, demir yolu ve hava ulaşımı açısından önemli lojistik avantajlara sahip olduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden birinin kentte bulunduğunu hatırlattı.

AK Parti Odunpazarı’nda hedef 45 bin üye
AK Parti Odunpazarı’nda hedef 45 bin üye
İçeriği Görüntüle

Yılmaz, “Çok büyük bir OSB’miz var ama artık bu şu anlama da geliyor; yeni OSB’lere ihtiyaç var. Dolayısıyla inşallah yeni OSB’lerle çok daha yaygın bir şekilde sanayi kapasitesi gelişecek” dedi.

Eskişehir ekonomisinin yüzde 43’ünün sanayiden, yüzde 50’sinin hizmetlerden, yüzde 7’sinin ise tarım, ormancılık ve balıkçılıktan oluştuğunu belirten Yılmaz, bu rakamların kentin sanayi merkezi kimliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Eskişehir yüksek teknolojide öne çıkıyor

Eskişehir Valisi Dr. Erdinç Yılmaz da kentin üretim geçmişine dikkat çekti. Türkiye’nin ilk otomobili Devrim’den ilk buharlı lokomotife kadar birçok önemli üretimin Eskişehir’de gerçekleştirildiğini belirten Vali Yılmaz, şehrin yerli ve milli üretimde önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Eskişehir’in dış ticaret fazlası veren nadir şehirler arasında bulunduğunu ifade eden Yılmaz, kentin yüksek teknoloji ihracatında da Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden olduğunu kaydetti. Eskişehir’in toplam ihracatının yüzde 30’unun orta-yüksek ve yüksek teknoloji ürünlerinden oluştuğunu aktardı.

“Geçen yıl yüzde 3,6 büyüdük”

Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Cevdet Yılmaz, geçen yıl ekonominin yüzde 3,6 büyüdüğünü söyledi. Tarım sektörünün don ve kuraklıktan olumsuz etkilenmesine rağmen sanayi ve hizmetlerin büyümeye katkı sunduğunu ifade etti.

Cari açığın geçen yıl milli gelirin yüzde 1,9’u seviyesinde gerçekleştiğini belirten Yılmaz, savaşın enerji maliyetlerine etkisi nedeniyle bu yıl cari açıkta bir miktar artış beklediklerini ancak seviyenin yönetilebilir kalacağını düşündüklerini söyledi.

Merkez Bankası rezervi 178,4 milyar dolar

Yılmaz, Merkez Bankası rezervlerinin 7 Ağustos itibarıyla 178,4 milyar dolar olduğunu açıkladı. Vatandaşların yastık altında tuttuğu altın ve dövizin ekonomik sisteme dahil edilmesinin Türkiye’nin risk priminin düşürülmesine katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Deprem bölgesindeki çalışmalara da değinen Yılmaz, 11 ili etkileyen depremlerin ardından 450 binden fazla konutun yapıldığını söyledi. Deprem bölgesinin yeniden inşasının yıl sonu itibarıyla yaklaşık 105 milyar dolarlık maliyete ulaşacağını belirtti.

Muhabir: Burak Akın