AK Parti ise oy oranında önemli bir gerileme yaşayarak ikinci sıraya düştü. Seçimlere katılım oranındaki düşüş de dikkat çekti.

Özgür Özel'den büyük övgü: "Anadolu'da Eskişehirler yaratacağız" Özgür Özel'den büyük övgü: "Anadolu'da Eskişehirler yaratacağız"

Partilerin Türkiye genelinde aldığı oy oranlarına bakıldığında, Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 37.7 ile birinci sırada yer aldı. AK Parti yüzde 35.5 ile ikinci oldu. Diğer partilerin oy oranları ise şu şekilde: Yeniden Refah Partisi yüzde 6.2, Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 5, İYİ Parti ise yüzde 3.8.

Seçim sonuçlarına göre CHP 17 milyonun üzerinde, AK Parti ise 16 milyonun üzerinde oy aldı.

CHP, 14 büyükşehir belediyesi ve 35 belediyenin kontrolünü elde etti. AK Parti ise 12'si büyükşehir olmak üzere 24 ilde seçimleri önde tamamladı. MHP 8 ilde, DEM Parti 3 büyükşehir ve 10 ilde, Yeniden Refah Partisi 1 büyükşehir ve 2 ilde, İYİ Parti ise 1 ilde seçimleri kazandı.

Yerel Secimlerde Adaylik Icin Istifalarda Son Gun Yarin Edl6 (1)

İstanbul, Ankara ve İzmir'de yine CHP'li isimler belediye başkanlıklarını kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yüzde 51 oy oranıyla seçimi kazanırken, Ankara'da Mansur Yavaş yüzde 60'ın üzerinde oy alarak ikinci kez belediye başkanı seçildi. İzmir'de ise CHP adayı Cemil Tugay, yaklaşık yüzde 49 oy oranıyla seçimi önde tamamladı.

Seçim sonuçları arasında dikkat çeken illerden bazıları şunlar: Bursa'da belediye yönetimi AK Parti'den CHP'ye geçti ve Mustafa Bozbey yüzde 47,6 oy oranıyla seçimi kazandı. Adıyaman'da CHP adayı Abdurrahman Tutdere yüzde 49,7 ile, Afyonkarahisar'da Burcu Köksal ise yüzde 50,7 ile belediye başkanı seçildi.

Seçime katılım oranında ise genel bir düşüş yaşandı. 61 milyon 430 bin kayıtlı seçmenden 47 milyon 714 bini oy kullandı. Katılım oranı yüzde 78.5 oldu ve yaklaşık 13.5 milyon seçmen sandığa gitmedi. Katılım oranı en yüksek il yüzde 84,9 ile Manisa, en düşük il ise yüzde 59,6 ile Bingöl olarak belirlendi.


 

Kaynak: Haber Merkezi