Bu lezzet, farklı Çerkes toplumlarında arasında değişik isimlerle anılsa da (örneğin mantaz, psıhalve gibi) yaygın olarak tüketilir. Ayrıca Anadolu'nun bazı kesimlerinde bu yemeğe "hinkal" ismi verilir.

Haluj (Çerkes Mantısı) Tarifi:

Malzemeler:

Hamur İçin:

2 kilo un
Su
Tuz
İç Harcı İçin:

1 kilo haşlanmış patates
4-5 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 baş sarımsak
2 su bardağı sıvı yağ
1 kase yoğurt
1 tutam reyhan
Tuz
Karabiber
Toz biber
Pul biber (isteğe göre)
Yapılışı:

İç Harcın Hazırlanması: Soğanlar yemeklik doğranıp sıvı yağda kavrulur. Reyhan, tuz ve diğer baharatlar eklenir. Haşlanmış ve ezilmiş patatesler eklenip iyice karıştırılır.

Hamurun Hazırlanması: Büyük bir kaba un, tuz ve yeteri kadar su eklenip, kulak memesinden biraz daha kalın bir hamur kıvamına getirilir. 4 adet hamur bezi hazırlanır ve 5 dakika dinlendirilir.

Dinlenen hamur bezleri, çok ince olmayacak şekilde açılır. Su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesilir.

Her bir yuvarlak parçaya 2 çay kaşığı patatesli harç eklenip, örtülür.

Büyük ve derin bir tencereye su doldurulur ve kaynatılır. Biraz sıvı yağ ve tuz eklenir. Hazırlanan hamurlar bu suda 10-15 dakika pişirilir. Hamurların patlamaması için dikkatli olunmalıdır.

Ayrı bir tavada sıvı yağ ısıtılır ve rendelenmiş sarımsak eklenip kavurulur. Az miktarda toz biber eklenip renklendirilir.

Meteoroloji'den o bölgelere kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı!
Meteoroloji'den o bölgelere kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı!
İçeriği Görüntüle

Pişen hamurlar bir tepsiye alınır ve üzerine sarımsaklı yağ gezdirilir.

İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt eklenerek servis yapılır.

Muhabir: Sakarya Gazetesi