Bakan Özhaseki ayrıca mapa şamandıralarına bağlanan teknelerden günlük 100 euro ücret alınacağını açıkladı. "Denizler Halkındır" sloganıyla yeni bir hareket başlatacaklarını belirten Özhaseki, "Ülkemizin dört bir köşesi denizlerle kaplı. Denize girme bakımından en güzel imkanlara sahibiz. Mavi bayraklı plaj sayısında dünya üçüncüsüyüz. 555 mavi bayraklı plajımız var. İspanya ve Yunanistan bizden fazla plaja sahip, ama oralarda da plajları ikiye bölmüşler. Bizim daha fazla plajımız var. Sahildeki kıyı bandı kuralı 50 metredir ve bu kurala uyulmadığını görüyoruz. Bu yaz 'Denizler Halkındır' sloganıyla bir hareket başlatıyoruz," dedi.

Eskişehir sanayisi dönüşüyor Eskişehir sanayisi dönüşüyor

Kaçak yapılar yıkılacak

"Denizler Halkındır" projesi kapsamında şehircilik, çevre ve iklim değişikliği konularına değinen Özhaseki, "Sahil şeritlerini tarıyoruz. Bu projeyle ne kadar kaçak yapı varsa yıkılacak. Kendimize iki misyon belirledik: Bütün gücümüzü deprem bölgesine aktardık ve 'deprem bakanlığı' gibi algılanmaya başladık," dedi.

Hatay'dan Artvin'e uzanan sahil şeridinde çalışmalar yapacaklarını belirten Özhaseki, "Ne kadar kaçaklık, işgal ve vatandaşın denize erişimini engelleyen rant varsa temizliğe başlıyoruz. Halkın denize rahat ulaşımını engelleyen ne varsa yok edeceğiz. Bir birim kurarak halka açık yerler oluşturacağız," diye ekledi.

Yeni halk plajları

Yeni halk plajlarının açılacağını ifade eden Özhaseki, "Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da halk plajları açılıyor. Ne kadar talep geldiyse tamamını imzaladım. Çevre Ajansı bünyemizde bir kuruluş var ve plajları biz işleteceğiz. Orada yapacağımız şey temizlik ve insanların günübirlik ihtiyaçlarını karşılamak," dedi.

4T N7D9Uh G E Ok Zhl Bv0 A H Ew

Yatlar için günlük 100 euro

Sahillerde binlerce yat olduğuna değinen Özhaseki, "Bu yatlar bulabildikleri yerlere bağlıyorlardı, hatta ağaçlara. Şimdi sahillerde şamandıra sistemi kuracağız ve yatlar bu şamandıralara bağlanacak," ifadelerini kullandı.Sahillerde duran yat sayılarının bilinmediğine dikkat çeken Özhaseki, "Gemilerin kanunen belirli yerlere sintine denilen kirlilikleri bırakmaları lazım. Kaptanlara sorduğumda, açığa bıraktıklarını itiraf ediyorlar. Çevre cezaları ağır, geçen bir gemiye 90 milyon ceza kestik," diye konuştu.Özhaseki, mapa şamandıralarına bağlanan yatlardan günlük 100 euro ücret alınacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi