Anadolu motifleri, sosyal statüden, sevgiye, beklentiden, inançlara, evlilikten, bekarlığa, göçten, afetlerden, hüznün, neşenin, mutluluğun, özlemin, ayrılığın, dileklerin ve daha pek çok olguya dair ifadelerde kullanılmıştır. Ancak, diğer sanat eserlerinde olduğu gibi, bazı motifler özellikle estetik görünümleriyle ve içerdikleri anlamların benzersiz bir şekilde birleştirilmesiyle daha geniş bir tanınırlık kazanmıştır.

Elibelinde

Elibelinde motif, doğurganlığı, anneliği ve dişiliği simgeler. Bu motif, kilimlerde ve halılarda sıkça görülürken, dokuma eşyalar ve çuvallar gibi farklı nesnelerde de bulunabilir. Anadolu'nun birçok yerinde, Elibelinde motifinin aileye mutluluk getireceğine dair bir inanç vardır. Temel tasarım her zaman aynı olsa da, farklı varyasyonlar da mevcuttur.

Muska ve Nazarlık

Nazar, bazı insanların inandığı bir kuvvet olup özellikle savunmasız ve göz alıcı varlıklara zarar verebilir. Bu inanca göre, nazarın etkisiyle hastalanan bebekler veya önemli eşyaların kırılması gibi olaylar meydana gelir. Bu tür olumsuz etkilerden korunmak için nazarlıklar veya nazar boncukları kullanılır. Muska da kötülükten korunmak için kullanılır, ancak tasarımları nazar motiflerinden farklıdır. Bu motiflerin Anadolu'da kilimler ve diğer dokuma ürünlerinde kullanılması, ailenin kötülüklerden korunacağına inanılır.

Bereket

Anadolu'da bereket ve mutluluk birbirini tamamlayan kavramlar olarak görülür. Kullanılan meyve ve hayvan motifleri bolluğu ve mutluluğu temsil eder. Üzüm, incir, nar, karpuz, kavun gibi meyveler ve koç, geyik, kelebek gibi hayvanlar bereket ve mutluluğun sembolleridir. Ağaçlar, çiçekler, toprak, yapraklar, dağlar ve su gibi diğer motifler de bereket ve mutluluğun sembolü olarak kabul edilir.

Koçboynuzu

Koçboynuzu motif, erilliği, kahramanlığı ve gücü sembolize eder. Diğer Anadolu motifleri gibi, bereket ve bolluğu temsil eder. Bu motif genellikle kilimlerde ve geleneksel mezar taşlarında görülür.

Bunu kullanın romatizma ağrılarını unutun Bunu kullanın romatizma ağrılarını unutun

Hayat Ağacı

Hayat Ağacı motif, sürekli değişen evreni simgeler. Kökleri yer altına uzanırken dalları gökyüzüne yükselir, bu da yeryüzü ile cennet arasındaki bağlantıyı temsil eder. Bu motif, çeşitli malzemelerde ve sanat dallarında kullanılmıştır.


 

Kaynak: Haber Merkezi