Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO) bursuyla yurt dışında önemli deneyimler edinen Dr. Öğr. Üyesi Alyu Altınok'un bilgi birikimini Türkiye'ye taşımasıyla kurulan laboratuvar, ilaç moleküllerinin etki mekanizmalarını farmakolojik ve toksikolojik yönleriyle detaylıca değerlendiriyor. Bu sayede, mevcut ilaçların yeni kullanım alanları ve hastalıkların patofizyolojisi hakkında önemli bilimsel veriler elde ediliyor.

Laboratuvarın teknik altyapısı, yüksek hassasiyet gerektiren deneyler için özel mühendislik bilgisiyle tasarlandı. Yalnızca doku ve hücre düzeyinde değil, gelecekte canlı hayvan modelleri ve hasta kaynaklı hücrelerle yapılacak çalışmalara da imkan tanıyacak şekilde geliştiriliyor. Bu durum, kişiye özgü ilaç etkilerinin incelenmesinin önünü açıyor.

A W497551 01

Dr. Öğr. Üyesi Feyza Alyu Altınok, "Bu laboratuvarın hikayesi aslında Prof. Dr. Yusuf Öztürk ile başladı ve 43 yıl öncesine dayanıyor. Hocamız bizi davet etti, genç araştırmacıları, fikrinden bahsetti... Biz burada hücrenin elektriksel aktivitesini ölçüyoruz. Hücre zarından geçen iyon akımını ölçerek değerlendirme yapıyoruz. Bu, ilaçların etki mekanizmasını aydınlatmamızı sağlıyor," ifadelerini kullandı.

Eskişehir'de Elif'ten acı haber
Eskişehir'de Elif'ten acı haber
İçeriği Görüntüle

Altınok ayrıca, Patch-Clamp elektrofizyoloji yönteminin eczacılık fakülteleri arasında Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, "Patch-clamp’in eczacılıkta olmasının avantajı, ilaç geliştirme çalışmalarına katkıda bulunabilmemiz. Bu, bizim için büyük bir fark oluşturuyor," dedi.

Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nin destekleriyle donanımı güçlendirilen laboratuvar, Türkiye'de eczacılık alanındaki bilimsel araştırmaların derinliğini artıran nadir merkezlerden biri olarak konumlanıyor.

Kaynak: iha