Afyon tarihi, MÖ 3000 yılına kadar dayanıyor. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan şehir; tarihi yapıları, termal suları ve doğal güzellikleriyle Gezerlerin ilgisini çekiyor. Kendine has yemek kültürü de bulunan şehir ziyaretçilerini bekliyor.

Afyonkarahisar Kalesi

226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi'nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştı. Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında önemli çarpışmalara da sahne olmuştur.

Ulu Camii

Anadolu Selçukluları döneminde 1272-1277 yılları arasında Sancakbeyi Nusretiddun Hasan tarafından Mimar Emir Hacı Bey’e yaptırılmıştı. Anadolu'nun Orta Çağ dönemi ahşap direkli ve ahşap kirişli camilerinin en önemli örneklerinden biridir.

Frig Vadisi Tabiat Parkı

İhsaniye ilçesinde yer alan park, M.Ö 1000 yıl içinde Friglerin yaşadığı, kültürlerinin olduğu bir alan ve günden bu yana Frigya bölgesi olarak bilinir. Aynı zamanda Roma ve Bizans dönemlerine ait kaya yerleşimleri, mezar odaları ve kilise yer almaktadır.

Afyonkarahisar Müzesi

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Afyonkarahisar’da kurulan Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti’nin çabalarıyla Taş Medrese’de eski eserler toplanmaya başlanmış,1933 yılından 1970 yılına kadar Taş Medrese’de karma müze (Arkeoloji ve Etnoğrafya) olarak hizmet veren kurum, 1971 yılında ikinci hizmet binasına taşınmıştır. 2023 yılında ise bugünkü müze binası hizmete açılmıştır.

Şuhut Atatürk Evi

Hacıvelioğlu Konağı, Mustafa kemal Paşa’nın Büyük Taarruz öncesinde Şuhut’ta kaldığı konaktır. 1897 yıllarında Şuhutlu Hacı Veli tarafından yaptırılmış olan konak  XX. Yüzyıl sivil mimari özelliklerini taşıyor ancak asıl önemini Büyük Taarruz’dan önce Mustafa Kemal Paşa tarafından karargâh olarak kullanmasından alıyor.

Paçık Yemeği

Kuzu paçası, Afyon ekmeği ve sarımsak ile hazırlanan paçık yemeği, yoğurt ve tereyağı ile zenginleştirilir. Yapımı yaklaşık 2 buçuk saat süren paçık yemeği, bayram, düğün gibi özel günlerde sunulmasıyla bilinir.

Otomatik vitesli araç sahipleri bu habere dikkat! Otomatik vitesli araç sahipleri bu habere dikkat!

Düğülü Haşhaş Tatlısı

Haşhaş, ince bulgur, süt ve şekerden oluşan bu tatlı, Afyon ve çevresinde çok sevilir. Yalnızca 5 malzemeden yapılır.
 

Kaynak: Haber Merkezi