Ekonomik koşullar ve enflasyonun yüksek seyretmesi, emeklilerin geçimini zorlaştırırken, yapılan zam oranları önem arz ediyor.Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında %25 zam kararı alınmış ve bu artış yalnızca kök maaşlara yansıtılmıştı. Ancak, bu yılın ilk ayında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için %49.25 oranında bir zam yapılmıştı. Şimdi ise, hükümetin yeni zam oranları masada.

Para008

SGK Uzmanı Özgür Erdursun'un sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilere göre, hükümetin Asgari Ücret-Emekli ve Memura yapmayı düşündüğü muhtemel zam oranları şu şekilde:

KDV düzenlemesi yürürlüğe girdi KDV düzenlemesi yürürlüğe girdi

-SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %25
-Memur ve memur emeklilerine %20
-Asgari Ücrete ise %0 zam öngörülüyor.

Para003

Ancak, en düşük emekli maaşının artırılıp artırılmayacağı konusu da önem taşıyor. Halihazırda en düşük emekli maaşı, 10 bin TL seviyesinde bulunuyor ve bu tutar, yüksek enflasyon rakamlarına rağmen artırılmazsa emekliler için ciddi bir geçim sıkıntısı doğurabilir.Bazı ekonomistler, en düşük emekli maaşının Temmuz ayında artırılmaması halinde milyonlarca emeklinin geçim sıkıntısı yaşayacağı uyarısında bulunuyor. Bu nedenle, yapılacak yasal düzenleme ile 10 bin liralık taban tutara %25 zam eklenerek en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL'ye çıkarılması gündemde.

Temmuz ayında yapılacak zam oranlarının ve en düşük emekli maaşının belirlenmesi, emeklilerin ve ekonomi uzmanlarının yakından takip ettiği bir konu olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Haber Merkezi