Gazetemiz yazarlarından sevgili Murat Taşkın, ilimizde bulunan belli başlı siyasi partileri yakından izleyen bir gazetecidir. O partilerin yönetim kademeleri kadar tabanından da sağlam haber kaynaklarına sahip olmasıyla bilinir. 
Seçimden geçen bir haftalık süreci de yazılarıyla okurlarına aktardı. Dünkü yazısı bu yönünü bir kez daha ortaya koydu. Neydi konusu;
-AKP’nin Büyükşehir Adayı Nebi Hatipoğlu’nun İYİ Partiden istifa edip AKP’ye geçiş sürecinde yaşananlar ve Büyükşehir adayı yapılması. 
Yazısının başlangıcında şunları aktarıyor;
“Bir grup partili bu sürecin (transfer) içinde yer alan Milletvekili Ayşe Gürcan ile görüşüyor…” 
Anlıyoruz ki sayın Gürcan AKP yönetimi içinde bir hayli etkin bir siyasetçi ki, bu transferi bitirme işi kendisine verilmiş!.  Taşkın’ın anlatımlarına göre AKP Eskişehir teşkilatından “bir grup” konuyu Milletvekilleri ile görüşüyor ve diyorlar ki;
“-Nebi Hatipoğlu istifa edip partimize gelirse muhtemelen Büyükşehir adayı olmak isteyecektir…” 
Anlaşılan Nebi Bey’in, istifa ettiği İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in sonradan açıkladığı ‘ben aslında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olmak istiyordum. Siz AKP ve MHP ile görüşüp, bunu gerçekleştirebilirsiniz’ talebini, AKP’nin önde gelen yerel siyasetçilerine de fısıldamış olmalı ki “muhtemelen” diyorlarve devam ediyorlar görüşlerini aktarmaya;
“-Başka partiden geldiği için partimiz tabanında karşılık bulmayacaktır. Seçmen tabanımız çoğu oy vermeyecektir. Bu formül ile kazanamayız.”


İYİ’den aday olsun ki…


Peki bu görüşü ilettiklerinden sonra nasıl bir formül öneriyorlar Mv Ayşe Gürcan’a;
“-Gelin Nebi Hatipoğlu’nun İYİ Parti’den istifa sürecini durdurun. Bunun yerine Nebi Hatipoğlu’nun İYİ Parti’den Büyükşehir adayı olması konusundan kendisini ikna edin. Bu durumda da seçim kazanamaz ama İYİ Partiden CHP adayına gidecek oylara engel olsun. Böylece bizim adayımıza seçim kazanacak bir ortam doğar.” 
Sonra?.. Sonrasında görüşmeci heyet noktayı koyar;
-Nebi Bey , ondan sonra partiye davet edilecek kendisine parti üst yönetimlerinde bir görev vaat edilecektir!..
*** 
Bu görüşmeden bir sonuç çıkmaz.  Mv. Gürcan, (öyle anlaşılıyor)  Hatipoğlu’yla görüşmeleri sürdürür ve beklenin ve bilinin son gerçekleşir ve;
-Nebi Bey artık AKP’nin gözde transferlerinden biri olur. 
Elbet yine beklendiği gibi kısa süre sonra da AKP’nin Büyükşehir adayı olarak bizzat Cumhurbaşkanı ve Genel Başkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanır. 
AKP yerel yöneticilerinden o grubun düşüncesi “makul ama makbul” değildir. Muhtemelen bir şeyi unutmuş olmalılar;
-Meral hanımın aylar öncesinden bir başka ismi Eskişehir adayı olarak açıklamasını…


Benim öngörüm de şudur!.. 


Muhtemelen böyle bir formül AKP ve İYİP üst kademelerinde arasında görüşülse, Erdoğan ve Akşener arasında (o günlerin şartlarında) .bir mutabakata varılabilirdi! 
-Ama olmadı, bunlar yaşandı. 
Benim de bir kaynağımdan ve sezinlemelerimden edindiğime göre Hatipoğlu ve AKP görüşmeleri 14 Mayıs 2023 seçimlerinden epey önce başlamış olduğudur. 
Buna göre Nebi Bey bu temaslarında, AKP’den Eskişehir milletvekili olmak istediğini söylemiştir. Ama aldığı lanıt olumlu değildir. Mealen şu söylenmiştir kendisine; 
-Daha önce partimize katılsaydınız olabilirdi. Ancak şu anda bizim de pek çok aday adayımız var.O nedenle sizin adaylığınız partide karşılık bulmayabilir. Ama en iyisi siz, bir önceki seçimde siz epey oy almış ve bir milletvekili çıkarmış İYİ Parti’den aday olun. Bu seçmen tabanını daha da büyütebilir ve milletvekili olursunuz.
N’tekim öyle de olmuştur ve Hatipoğlu 80 binin üzerinde oyla ilk aşamadaki hedefine ulaşmıştır.. Sonrası da kolay olmuştur zaten!
-Önce AKP’ye milletvekili olarak transfer, sonra da Büyükşehir adayı!..
*** 
Noktayı koyalım;
Siyasette bu türden cinlikler ve matematik hesaplar her zaman tutmayabilir;
-Özellikle de sağduyulu seçmenin olduğu Eskişehir’de!..