IOM Akdeniz Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Flavio Di Giacomo, yaptığı açıklamada, bir göçmenin her iki tekne kazasından da kurtulduğunu belirtti. Kurtulan kişi, ilk teknenin batmasından sonra başka bir küçük tekne tarafından kurtarıldığını ve diğer hayatta kalan göçmenlerle birlikte Lampedusa'ya götürüldüğünü anlattı. Her iki teknenin de demir malzemeden yapıldığını ve Tunus'tan hareket ettiğini açıkladı.

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı, 10 Nisan'daki küçük tekne kazasında 22 kişinin kurtarıldığını ve 9 kişinin cesedinin bulunduğunu açıkladı. Ancak kurtarılanlar, teknelerinde daha önce bildirilmemiş 15 kişi daha olduğunu ve bu kişilerin kayıp olduğunu ifade etti.

IOM'un verilerine göre, Orta Akdeniz'de yılbaşından 10 Nisan'a kadar 413 göçmen denizde kayboldu. Bu felaketler, Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akınının ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

İran’da araca SİHA saldırısı: 2 ölü İran’da araca SİHA saldırısı: 2 ölü

Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenler genellikle Kuzey Afrika kıyılarından denize açılıyorlar ve sıklıkla Avrupalı sivil toplum kuruluşları tarafından kurtarılıyorlar. Ancak AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermeme politikası nedeniyle kurtarılan göçmenlerin tahliyesi zaman zaman sıkıntılarla karşılaşıyor.

Geçen yıldan bu yana, İtalya'daki yasal düzenlemeler ve sivil toplum kuruluşlarına getirilen kısıtlamalar, bu kurtarma faaliyetlerini daha da zorlaştırıyor.

Her yıl, Akdeniz'i geçmeye çalışan göçmenlerin tekneleri alabora oluyor veya aşırı kalabalık olduğu için susuzluk ve havasızlık nedeniyle hayatlarını kaybediyorlar. Bu trajediler, Avrupa'nın düzensiz göç sorununun aciliyetini ve karmaşıklığını vurguluyor.

Editör: Sakarya Gazetesi