Geçtiğimiz günlerde Eskişehir Valiliği araçlarda  kış lastiklerinin 1 Aralık’ta takılması zorunluluğu konusunda araç sahiplerini uyaran ve hatırlatan bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada’’ Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile ilgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğe göre kış lastiği kullanım zorunluluğu hususi araçlar hariç olmak üzere 1 Aralık’ta başlayacak. Tebliğin 5’inci maddesi gereğince Eskişehir il merkezi ve ilçelerinde; Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, il merkezi ve ilçelerdeki karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda kış lastiği kullanımının zorunlu olması, kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması, Kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması, Eskişehir il sınırları içinde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dönemde kış lastiği kullanımının zorunlu hale getirilmesi, kararlaştırılmıştır. Her ne kadar hususi otomobiller için kış lastiği kullanmak mevzuat gereği zorunlu değilse de; Eskişehir ilimizin iklimi göz önünde bulundurularak kış lastiği kullanılması can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından İl Emniyet Müdürlüğü tarafından tavsiye edilmektedir. 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren Eskişehir il merkezi ve bağlı ilçelerde uygulanacak düzenleme kamuoyuna duyurulur’’. Şeklinde açıklama ile araç sahipleri ve kamuoyu bilgilendirilmiştir. 
***

Eskişehir Valiliğinin bu açıklamasına tüm araç sahiplerinin uyması başta can ve mal güvenliği açısından önemlidir. Araç sahiplerinin kış lastiklerini taktırma konusunda başta kendi can ve mal güvenliği ve trafikte seyir halinde diğer araçların, yayaların can ve mal güvenliği açısından önem arz etmektedir. 
***
Araç sahipleri yeni lastik almaları durumunda dikkat etmesi gereken hususları ise uzmanlar şöyle özetliyorlar; ‘’Lastik araçlarda Performans açısından ve araçların yola tutunmaları, firen yapmaları halinde ise aracın sorunsuz durmalarını sağlaması açısından önemli’’. Uzmanlar araç sahiplerinin yeni lastik alımları konusunda ise ‘’Lastiklerin imal tarihlerine bakılmalı her ne kadar lastiklerin yıpranması araçların uzun veya kısa süreli kullanılmasına bağlı olsa bile lastiklerinde bir ömrü olduğunu ve lastiklerin hiç kullanılmazsa dahi lastikler belli bir zaman sonra özelliklerini yitirdiği’’ konusunda sürücüleri uyarıyorlar. Lastik alımlarında uzman görüşü alınması, lastiklerin değişiminde ise uzmanlarca değiştirilmesi gerekiyor. Araç sahipleri, kış lastiği zorunlu olan 1 Aralık itibariyle taktırmaları ve yapılan uyarıları dikkate almaları önemli.