Başarı Nedir?
Başarılı olduğunu düşündüğünüz kişilerin özellikleri nelerdir? 
Ya da siz başarılı mısınız? 

Hayatımız boyunca hep yapabildiklerimiz ve çevremizdekilerin yapmamızı bekledikleri arasında sıkışıp kalırız. Bazen çok başarılı deyip bizi alkışlarlar, bazen de kendimizi tam da olmamız gereken yerde durduğumuz halde eksik hissederiz. 
Hikâyeler anlatılır; karıncanın çalışkanlığına değinen… Başarılı olmak çocukluktan gelen baskı unsuru gibidir. İki kutuplu bir çizgide, hep en iyisi olma arzusuna doğru gitmeye çabalarız. Ama kime göre başarılıyız diye durup da, kendimize ettiğimiz eziyete hiç bakmayız. 
Başarının kriterleri nelerdir? İyi bir iş, iyi bir kariyer, iyi bir gelir düzeyi, iyi bir aile kurmak… Saydıkça çoğalan ama bizi gene de tatmin etmeyen kriterler. Tüm bunları elde etmek için ise bir sürü aşmamış gereken bariyer, geçmemiz gereken sınav var. Bazısının sonucu başından belli…
Bazılarımız çok şanslıdır; zorlanmadan başarı merdivenlerini çıkarlar. Bazılarımız ise çok çalıştığı halde onların gösterdiği başarıyı gösteremez. Belki de “gerçek başarı” algımızda bir sorun vardır! Rüzgâr bizden yana esmiyorsa çalışmalarımız da yel olup yok olabilir. 
Gerçek başarı övgüsünü aslında çok az kişi hak eder. Biz birilerini takdir edip, birilerini yok sayarken hayat hak edene göz kırpar eninde sonunda! Kendi çabalarıyla, alın teriyle, eğitimiyle, zekâsıyla, dürüstlüğü ve insanlığıyla çalışanlar bir gün yanılgılardan sıyrılıp parlarlar. 
Başarı; hak edene değerini vermek, ekip oluşturan kişilerin tamamını önemsemek, sadece kendini düşünmeyip "biz" bilinciyle hareket etmektir. Kendi hırsları ya da çıkarları için bir öfke ile onca emeği harcayıp, menfaati olan kişileri öne çıkarmak değildir. 
Kişisel egoları bir kenara bırakıp, çalışma ortamında ya da özel hayatta gerçekten de başarılı olabileceğine tanık olduğunuz insanlara destek verin! Bırakın sizi geçsinler! Bu sizi kızdırmasın. Unutmayın ki destek olduğunuz kişilerle, en çok siz gurur duyacaksınız. Çünkü bireysel sandığınız her çalışma aslında toplum için bir sıçramadır. 
Üniversite sınavlarının birincileri her sene haber yapılır. Dikkat ettiniz mi hiç kim onlar? Bir kısmı hiç dershaneye gitmemiş, bir kısmı çalışmak zorunda olduğu için okuluna devam edememiş ama sınavın bir numarası olmuş. Nasıl oldu bu şimdi? 
Hayatın kime ne sunacağını bilemeyiz, imkânsızlıklar içinden olmazları olduranlarda var aramızda, imkânlarına rağmen yapamayanlarda. Birde reklamı olmadığı için başarıları yok sayılanlarda!
Yanılgılarımızı zaman zaman bir kenara bırakmayı deneyelim ve çok beklentide olmadan çevremize bir bakalım. Bizim için ne başarıdır? Kim başarılıdır?
Günümüzde bilgi toplumunun yükselişi kaçınılmazdır. Buna göre bilgiyi öğrenen değil, üreten olmak toplumsal başarı kriteridir. Tüm bunların yanında bana göre; insan olmayı unutmamak, insani değerleri hala yaşatabilmek ve mesleki olarak kendimden iyi olduğunu düşündüklerimi desteklemek başarıdır!