Şubat ayına ne yazık ki üzücü haberlerle başladık.
Eskişehir’in en eski ve köklü basın kuruluşu olan Sakarya Gazetesi’nin sahibi ve Basın Konseyi üyesi Üstün Ünügür’ü kaybettik.
Üstün bey aslında mimarlık eğitimi almıştı ama babasından devraldığı Sakarya Gazetesini yıllar boyu severek yönetti.
1920’lerde kurulan bir süre yayınına ara verdikten sonra 1946’da babası Abdurrahman Ünügür tarafından satın alınan Sakarya Gazetesi 76 yıl boyunca Eskişehir basınının öncü kuruluşu oldu.
‘Güven duyulan’ bir gazete olarak sosyal demokrat dünya görüşünü savundu, “Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine” bağlı çizgisini özenle korudu. 
Üstün Bey gazetenin bağımsızlığına her zaman çok önem verdi.
“Gazeteye karışmam, sabah 9:00’da kapının önüne gelince gazeteyi görürüm” derdi.
Gazetedeki muhabirlere, köşe yazarları görüşlerini dilediği gibi yazabilir ama siz ‘hakim’ ya da ‘savcı’ değilsiniz haberde böyle olmaz demişti. 

Üstün beyden söz ederken kendisiyle gazetedeki görüşme öykümü de aktarmak istiyorum.
20 Ağustos 2010 tarihinde beni telefonla aradı ve gazeteye davet etti.
Görüşmede “Gazetede yazmanızı istiyorum” dedi.
Böylesine köklü bir gazetede yazma önerisi karşısında çok mutlu olduğumu bugün bile gayet iyi anımsıyorum.
Üstün bey her gün yazmamı istedi ama ben haftada bir yazabilirim yanıtını verdim ve o günden bu yana Sakarya Gazetesi ile birlikteliğim devam ediyor.
Yazılarıma hiçbir zaman müdahale olmadı hatta bir sohbetimiz sırasında Üstün Bey “Konuların üzerine cesaretle gidiyorsun köşe yazısı öyle olmalı” demişti.
Yazılarımla ilgili fikrini belirtmesi özgürce yazmaya devam etmemi sağladı.

Üstün bey, Sakarya Gazetesinin 66. Kuruluş yıldönümü nedeniyle 21 Eylül 2012’de Kanal 26 televizyonunda “Sevgi Akmen’le Gündem” programında konuğum oldu.
Televizyon programlarına katılmayı çok tercih etmediği için Üstün beyin anlatımları geniş bir kitle tarafından ilgi bulmuştu.
Sohbetimizde Eskişehir’in medya tarihine ilişkin önemli bilgileri paylaştı.
Bana ilginç gelmişti, İsmet İnönü’ye Eskişehir’den her gün Sakarya Gazetesi gittiğini anlatmıştı.
Sakarya gazetesi Eskişehir’deki basın mensuplarının yetiştiği bir ‘okul’ olarak önemli bir işlevi yerine getirdi.
Yerel basında görev yapan çok sayıda gazeteci Sakarya Gazetesinde yetişti. 
Gazete aynı zamanda baskı tekniği konusunda da öncülük yaptı, kente ilk ofset baskıyı getirdi.
Üstün bey, 12 Mart ve 12 Eylül döneminde yerel gazete olarak yaşadıkları sıkıntıları da anlatmıştı.
Sakarya Gazetesi 1980 yılından itibaren gazetecileri teşvik etmek amacıyla “Abdurrahman Ünügür Altın Kalem Yarışması” düzenledi.
Yılın başarılı yerel gazetecilerine ödüllerini vermek amacıyla düzenlenen törenlere duayen gazeteci konuklar davet edildi.
Üstün bey toplumsal sorunlara duyarlı kimliği ile bir çok sivil toplum kuruluşuna çok yönlü desteğini her zaman sürdürdü.
Basın Konseyi üyesi olarak basın özgürlüğünün genişlemesi, basının saygınlığının korunması gibi pek çok konuda kurumsal çaba harcadı.

Üstün beye Tanrıdan rahmet diliyor, başta değerli eşi Türk Kadınlar Birliği Şube Başkanı Ayşegül Ünügür olmak üzere ailesine, sevenlerine, basın camiasına ve Sakarya Gazetesi çalışanlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

NOT: Şırnak’ın Cizre ilçesinde görevliyken teröristlerin düzenlediği hain saldırı sonucu şehit olan Eskişehirli evladımız Piyade Er Tarık Tarcan’a Tanrıdan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyorum.