Tüketicimiz bir mağazadan taksitle satış sözleşmesi ile mal alır. Satıcı tüketici arsında satış sözleşmesi imzalanır. Tüketicimiz imzaladığı sözleşeme gereği malın bedelinin bir kısmını öder ve geriye kalan borcun kısmını da parça parça eşit taksitle ödeyecektir. 
***
Tüketicimiz malı aldıktan iki gün sonra cayar. Çünkü taksitle satış sözleşmesi yönetmeliğine göre 7 gün içinde hiçbir mazerete ve hiçbir cezai şart olmaksızın cayma hakkı vardır ve bu hakkını kullanır mal alımından vaz geçer. Tüketicimiz mal alımından vaz geçtiğini mağaza yetkilisine yazılı olarak bildirir ve tüketici yasası gereği malı da iade etmek zorunda olduğu için malı kargo ile mağazaya iade eder.. Mağaza yetkilisi tüketiciyi arar  ‘’Siz bu satıştan cayamazsınız’’ der tüketicinin gönderdiği malı tekrar tüketiciye kargo ile iade eder. Tüketicimiz mağaza yetkilisine’’ ama benim 7 gün içinde cayma hakkım var ‘’der. Satıcı ise ‘’git bildiğin yere şikâyet et böyle bir hakkın yok ’’ der 
 ***
Şimdi tüketici soruyor? Benim taksitli satış sözleşmesinden cayma hakkım var neden ben bu hakkı kullanıp cayamıyorum diye soruyor. Tüketicimize cevaben; Öncelikle taksitli satış sözleşmesinin tanımını yapacak olursak;‘’6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanun 17 maddesi Taksitle satış sözleşmesi,  satıcı ve sağlayıcının malın teslim veya hizmetin ifasını üstlendiği, tüketicinin de bedeli kısım kısım ödediği sözleşmelerdir. İlgili kanun  ‘’Tüketici 7 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitli satış sözleşmesinden cayabilir’’ diyor. Bu durumda tüketicimiz taksitle yapmış olduğu alış-verişten 7 gün içerisinde dönebilir.

***

.Yine ilgili yönetmeliğe göre; ‘’Tüketicinin cayma hakkını kullanması durumunda, satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren yedi gün içinde almış olduğu bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi, tüketiciye hiçbir masraf yüklemeksizin iade etmekle yükümlüdür’’denmektedir. 
Kanun ve yönetmelikler gayet açık ve net olarak tüketicilerin haklarından bahsediyor. 

***
Öyle yalan yanlış bilgilerle tüketicileri kimse kandırma yoluna gitmesin. Tüketicinin hakkı olan cayma Hakkı’nın kullanmasına engel olan kanun tanımaz esnaf gerçek esnaf olamaz. Tüketicilerimiz ise müşterisine ve kanunlara saygılı olan gerçek esnaflardan alış veriş yapmalılar, öyle merdiven altı diye tabir ettiğimiz kanun tanımayan satıcılardan uzak durmalılar.