Tekrarın öğrenmede yerini eğitimciler bilir. Yazarken tekrarlamaktan çekinmediğim konulardan biri de, sorunlarımıza çözüm ararken her koşulda, her dönemde  engel oluşturan  9 davranış biçimidir:
 
1 “Açgözlülük ve sorumsuzluk”  insan ilişkilerinde ve etkileşimlerinde  her zaman sorunlar kaynağıdır; sorunları büyüten tutumdur. Açgözlülük ve sorumsuzluktan  bugün de  tepeden tırnağa arınabilmiş değiliz.
2 “Aklı emanet etme”  her zaman, her dönemde  sorun yaratıcı  etkidir. Bir inanca, bir ideolojiye, önyargıya, yerleşik doğruya, ezbere  aklımızı emanet ettiğimizde, ayrışma ve çatışma kaçınılmaz sonuçlardan biridir.
3 “Sloganları ciddi  fikirlerin yerine koyma”  bireysel ve toplumsal enerjimizi  boşa harcamanın  aldatıcı  yoludur. Büyük  aldanma dönemlerinde sloganlar özellikle  politikacıların sığındığı kalelerdir. 
4 “Kibir ve üstünlük inancı” erdemden  insanı  uzaklaştırır. Kendisiyle fazla meşgul olmanın, kendini özel bir insan olarak algılamanın, başkalarını küçümsemenin, hoşgörüden uzaklaşmanın, işbirliklerini engellemenin arkasında  kibir ve üstünlük inancı vardır.
5 “Farklı seçimleri olan, gelecek inşa etme iddiası  taşıyan,  nasıl bir uygarlık tasarladığını zihninin arka  planında saklamadan  açıklayan lider eksikliği” de  toplumların enerjisini  israf eder.
6 “Amaçlarla araçların karıştırma” da  gereksiz çatışma  yaratır, anlamanın ve anlatmayı muğlaklaştırır; kısır çekişmeler ve kör döğüşü kavgalara yol açar.
7 “Öngörme ve  önlem alma, gözetim ve denetim disiplini” eksikliği de  kaynaklarımızı etkin ve verimli  kullanmamızı  engeller.
8 “Net bilgi, etkin koordinasyon ve odaklanma”  bilincine erişmeden kaynaklarımızı  etkin ve verimli kullanamayacağımızı anlamadan  gelişme yaratılamaz.
9  “İşaret parmağımızla başkalarını suçlarken, üç parmağımızın kendimize dönük” olduğunu unutma, insani  gelişmenin önünde her zaman engel  oluşturur.
 
Siz de  listeye kendi  düşüncelerinizi  ekleyin… Unutmayın ki, Sümer Rahibi binlerce yıl öncesinden bize  seslenişine  kulak verin: “Sen kendin için değilsen, kim senin için?  Sen başkaları için değilsen  nesin ki!  Şimdi değilse  ne zaman!”
 
Hemen harekete geçersek  hayata “anlam” katabiliriz… Sorunların  çözümüne  katkı yapar, insan yaşamını  kolaylaştırır ve  zenginleştirebiliriz.